/ БГНЕС
**КЕВР ще решава за продажбата на над 20% от енергийните дружества
97111
**КЕВР ще решава за продажбата на над 20% от енергийните дружества
  • **КЕВР ще решава за продажбата на над 20% от енергийните дружества
Парламентът разшири правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). С гласуваните на второ четене текстове в Закона за енергетиката се предлага комисията да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ.

Според председателя на комисията по енергетика в парламента и депутат от ГЕРБ Делян Добрев не е сигурно дали с тези правомощия КЕВР ще може да развали сделката с българските активи на ЧЕЗ.

КЕВР няма правомощия да спре сделката на Гинка Върбакова с ЧЕЗ

Предложението за промяна в закона беше на "Обединените патриоти" и срещна подкрепата на ГЕРБ и БСП. Текстовете обаче са противоречиви, защото дават правомощия на КЕВР да одобрява или не такива сделки, но в закона не е записано при какви критерии регулаторът ще може да взима такова решение. Това дава възможност комисията по своя преценка да спира сделки в енергетиката. Добрев обаче успокои, че проблемът може да бъде решен.

"Даваме допълнителни правомощия на регулатора да се произнася по този тип сделки. Има такива тестове в други закони - за БНБ, за КФН, тоест тези регулаторни органи по принцип имат такива правомощия", коментира Добрев. Дебатът бе дали тези правомощия трябва да бъдат дадени на КЕВР, тоест това не е прецедент в българското право, така да се каже, обясни Добрев.

Също така с промените в Закона за енергетиката се дава се възможност регулаторът да отнеме лиценза на компания, която наруши тази разпоредба.
 
Петкова: Никой от кабинета не знаеше какъв ще бъде изходът от сделката за ЧЕЗ

Председателят на енергийната комисия в Народното събрание посочи, че трябва да се питат юристи дали текстът, разширяващ правомощията на КЕВР, има ретроактивно действие и може ли да се приложи по отношение на сделката между Инерком и ЧЕЗ.

Мнението на Добрев е, че приетият текст от парламента за КЕВР няма да има отношение към сделката за активите на ЧЕЗ у нас.