Калфин: Тройната коалиция ще изкара мандата
Калфин: Тройната коалиция ще изкара мандата / cнимкa: Sofia Photo Agency

Промени в правителството ще има, но тройната коалиция ще изкара мандата си до край. Това прогнoзира в Сандански по време на втората среща с ръководители на дипломатически мисии у нас вицеприемърт и министър на външните работи Ивайло Калфин. На събитие министър Калфин запозна представителите на 57 дипломатически мисии с приоритeти на външната политика на България.

Очаквам промени в правителството, но личното ми убеждение е, че тройната коалиция ще изкара докрай мандата си, заяви министър Калфин. Събитията от последните дни са повод за задълбочен анализ, но не и основание да спрем реализирането на поставените цели, допълни той. По думите му са необходими структурни промени и в МВР, които обаче няма да доведат до предсрочни избори. Резултатите от вота на недоверие не са изненада за нас. Само позицията на НДСВ, което е своеобразен жълт картон към управляващите, каза още министър Калфин.

Според него случващото се МВР не е радостно за никого, но е важно правителството да използва всички методи да ограничи нерегламентираните срещи. Подобни срещи са допутими, но не и на висок пост в йерархията, категоричен е дипломат номер едно. Няма да позволим престъпни механизми да продължават да съществуват. В тази задача трябва да се включат и всички политически сили, включително и ГЕРБ, въпреки че не са парламентарно представени, смята Калфин.

По отношение на разширяването на ЕС и НАТО той коментира, че България твърдо стои зад присъединяването на Македония, но призна, че това не бива да се превръща в автоматичен процес. Балканите имат нужда от международно наблюдение заради многото етноси и религии, но вратата на ЕС трябва да остане отворена за всички балкански държави, заяви още той.

Вицепремиерът бе домакин на втората среща с ръководители на дипломатически мисии у нас, проведена в Сандански. Участниците се включиха и в акция по повод Седмицата на гората като засадиха 100 фиданки в градския парк на Сандански.