Апелират се шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия и да не предприемат рискови маневри
899 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите по републиканските пътища.

Обработката на настилките продължава, особено по усойните места и съоръженията, където има предпоставки за хлъзгавост и заледяване, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ)

Агенция

Апелират се шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.



Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.



Поради обилен снеговалеж и снегонавявания е ограничено движението на всички моторни превозни средства през най-високия старопланински проход „Троянски“ и през Дюлинския проход в област Бургас.

За снегопочистване е ограничено преминаването на тежкотоварните автомобили над 12 тона по републиканските пътища в област Смолян, както и през проходите „Печинско“, „Рожен“ и „Превала“.

Движението на останалите автомобили по републиканската пътна мрежа в област Смолян се осъществява задължително с вериги. Около 35 см е падналият сняг в района.



За снегопочистване е ограничено преминаването на моторни превозни средства над 12 тона с ремаркета и полуремаркета по път II-84 Велинград-Юндола, II-37 Батак-Доспат, път III-198 Гоце Делчев-Катунци през „Попови ливади“, по път III-197 Гоце Делчев-Доспат, път III-358 Шипково-Рибарица, както и по път III-865 Кърджали-Ардино.

Задължително с вериги е движението през прохода „Превала“, информират от Областното пътно управление в Смолян. Остава в сила ограничението за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета за цялата област Смолян.

Движението през ГКПП „Гюешево“ в посока Република Северна Македония временно е спряно за камиони над 12 тона поради снеговалеж и ограничение от съседната държава.

Агенция

Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата при зимни условия.

Над 50 снегопочистващи машини са започнали работят за обработка на пътищата в област Стара Загора, съобщи за БТА Денчо Денев, дежурен оператор в Областното пътно управление-Стара Загора.

На прохода Шипка вали сняг, пътната настилка е заснежена и видимостта е намелена до 50 метра, поради силен вятър, температурата към момента е минус четири градуса. На прохода Хаинбоаз движението е при заснежена пътна настилка, но с добра видимост.

Снеговалеж има и на АМ "Тракия", в района на Чирпан, Мъглиж, Раднево и Гълъбово. Всички пътни артерии са обработени и проходими при зимни условия.



Навявания затрудняват движението по високите части на община Габрово. В града снежната покривка е 18-20 см, по високите квартали - 35-40 см. Проходът "Шипка" е проходим при зимни условия, но поради силния вятър и снеговалежа, видимостта е намалена.

Главните улици в града се почистват и обработват, както и пътищата към населените места в общината. Приоритетно се работи по линиите на транспорта, подходи за лечебни заведения, детски градини и училища.

Градските линии и извънградските линии на Общински пътнически транспорт се изпълняват. Без електроподаване е село Трънито, като екипи работят по отстраняване на аварията.

Пътищата в област Хасково са заснежени и продължават да се обработват от началото на валежа снощи, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Шосейната мрежа е проходима при зимни условия.



Няма затворени пътища и въведени ограничения. Най-много е снежната покривка на път II-59 при село Попско, Ивайловградско - около 25-30 см. Техниката, която обработва републиканската пътна мрежа на територията на област Хасково, е 116 единици, допълниха от управата, като цитираха данни от Областното пътно управление.

Към 5:00 часа сутринта са работили 81 пясъкоразпръсквача, 26 снегорина и 9 товарача. Използвани са 400 тона сол и 280 тона пясък. Електричеството е прекъснато в село Клокотница, община Хасково, а също така и в северната част на квартал "Куба" и в района на Пловдивски гробища в областния център. Проблеми с електричеството към момента има в село Вълче поле, община Любимец, и село Покрован, община Ивайловград.



В София тази нощ във връзка с валежите от сняг са извършвани по няколко обработки със смеси срещу заледяване, съобщиха от Столична община.

Фирмите, ангажирани със зимното почистване на града са обработвали със смеси срещу заледяване, извършвали са и избутване на сняг по трасетата на градския транспорт, вътрешно-квартални улици, стръмни участъци и мостови съоръжения, както и общинска пътна мрежа, Южната дъга на Околовръстен път и „Самоковско шосе“.

На терен са работили 139 снегопочистващи машини. В момента продължава работа в някои райони като Сердика, Искър, Надежда, Витоша, Панчарево, Банкя, в с. Клисура, с. Бистрица, с. Плана и други. Започна и почистване на прилежащите пространства на спирките на градския транспорт, на подходи към пешеходните подлези и метростанции.

Екипи на Столичен инспекторат извършват контрола на дейностите по почистване. Извършва се и опесъчаване и почистване на планинските пътища на Природен парк „Витоша“ – „Драгалевци – Алеко“ и „Бояна – Златните мостове“. Към момента градския транспорт навсякъде изпълнява обичайните си маршрути. Обходи на терен осъществяват екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

В понеделник ще бъде облачно. В източната половина от страната и в планините валежите ще продължат и там на много места все още ще са значителни. В Западна България постепенно ще отслабват, в повечето места и временно ще спрат. Ще духа умерен, в Източна България силен север-североизточен вятър; там остават условията за виелици и навявания. Максималните температури ще са между 1° и 6°, в София 1°.

За 28 февруари е обявен жълт и оранжев код за значителни валежи и силен вятър. В областите Добрич, Варна и Бургас е обявен оранжев код за опасно време. Жълт код е обявен в областите Силистра, Шумен, Русе, Разград, Ямбол, Сливе, Хасково, Кърджали, Търговище, Велико Търново, Габрово и Ловеч, сочи прогнозата за времето.

Седем селища в планинската част на област Монтана останаха без ток тази нощ заради прекъснати от тежкия мокър сняг далекопроводи, съобщиха от областната управа в Монтана.

В момента се работи за отстраняване на повредите и за подаване на електричество в град Чипровци и селата Боровци, Замфирово, Главановци, Говежда, Дълги дел и Мартиново. Очаква се всеки момент токът там да дойде.

В района на Чипровци снежната покривка е 30 сантиметра, във Вършец – 25, в останалите селища от планинските общини в региона – около 15-20 сантиметра.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700/ 130-20.

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.​

Какво ще бъде времето през март - вижте ТУК. Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik