Изплатиха на семействата на загиналите при взрива в Горни Лом еднократна помощ
Изплатиха на семействата на загиналите при взрива в Горни Лом еднократна помощ / снимка: БГНЕС, архив

Агенцията за социално подпомагане (АСП) изплати по 325 лв. еднократна помощ на семействата на загиналите при взрива в с.Горни Лом. Единствено наследниците на изпълнителния директор Емил Митков са отказали социално подпомагане, съобщиха от пресцентъра на АСП.

С постановление на Министерския съвет са били одобрени и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика в размер на 150 000 лв. Те са за еднократна финансова помощ в размер на 10 000 лева на законните наследници на всяко от загиналите лица.

Предстои помощта да бъде изплатена от АСП, след като бъдат издадени актовете за смърт на загиналите и удостоверения за наследници. Очаква се това да се случи през ноември тази година, допълват от АСП.

Междувременно директорът на главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” генерал Николай Николов заяви при посещението си в Монтана днес, че е убеден, че причина за трагедията в село Горни Лом, при която загинаха 15 души, шестима от които от Монтана, е човешка грешка.

„Дали става въпрос за неспазване на технологията за обезвреждане на мините, дали е небрежност, дали е самонадеяност, не е ясно. Сигурен съм в едно - никой не е такъв самоубиец, че да унищожи себе си и колегите си”, каза Николов в отговор на въпрос дали вярва във версията за саботаж.

Николов посочи, че водеща роля в разследването на инцидента има прокуратурата, а ръководената от него дирекция помага за техническо обезпечаване на разследването, със сапьори и други.