трафик
трафик / БГНЕС
Интензивен е трафикът този следобед по входните артерии на столицата. Най-голямо е натоварването по магистрала „Тракия“ и в прохода Владая в посока към вътрешността на града, заяви за Дарик комисар Тенчо Тенев, началник отдел „Пътна полиция“ към Столична дирекция на вътрешните работи.
 
Над 20 водачи са заловени да управляват автомобилите си след употреба на алкохол и двама – на наркотични вещества, през четирите празнични дни.
 
 
За улеснение на движението през Владая днес до 20 часа ще има две ленти за прибиращите се към София по път Е-79. Проходът Владая е най-натовареният пътен участък в България, като при интензивен трафик през него преминават до 35 хиляди автомобили. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е автомагистрала „Люлин“.
 
Засилено полицейско присъствие има на всички входове на столицата и по околовръстен път, посочи комисар Тенев и добави, че се извършват проверки. За последните четири дни над 20 шофьори са заловени да управлават автомобилите си след употреба на алкохол, а двама след употреба на наркотични вещества. Засилените проверки ще продължат и през двата работни дни, и през новогодишните празници.
 
Тенчо Тенев предупреди, че от 28 декември се очакват дъждове, а по високите места - сняг. Прогнозата е за най-силни валежи в петък – последния работен ден преди празничните дни за Нова година. "най-вероятно през следващите два дни пътищата ще са мокри, а и хлъзгави особено в планинските райони, където температурите ще падат под нулата. Съветът ми е хората да шофират по-внимателно и с необходимата дистанция. Да имат предвид, че ако сега е сухо времето и автомобилът спира малко по-бързо, във влажно и мокро време, спирачният път се удължава с няколко метра. Горчивият ни опит е, че много верижни катастрофи стават точно поради тази причина - неспазване на необходимата дистанция", каза Тенев.
 
До 20 часа днес е забранено движението на камиони над 12 тона по магистралите и по-голямата част от първокласните пътища.

Забраната не важи за товарни автомобили, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.