Делян Добрев
Делян Добрев / БГНЕС
„Инерком” не отговаря на изискванията от 2004 г. за приватизация на ЕРП-та
97317
„Инерком” не отговаря на изискванията от 2004 г. за приватизация на ЕРП-та
  • „Инерком” не отговаря на изискванията от 2004 г. за приватизация на ЕРП-та
Ако се приложат изискванията за приватизация на електроразпределителните дружества от 2004 година, „Инерком” няма да отговори на нито един от тях. Това заяви Желю Бойчев, председател на временната комисия за сделката за ЧЕЗ. Комисията възлага на БНБ да предостави информация относно финансовите ангажименти на български банки, свързани с тази сделка, записаха днес депутатите в свой доклад по казуса с продажбата на българските активи на ЧЕЗ.
 
Докладът на комисията за сделката с ЧЕЗ предизвика остри спорове сред депутатите. ДПС и ГЕРБ разкритикуваха много от констатациите в него. Делян Добрев смята че по-скоро парламентът трябва да определи критериите, по които енергийният регулатор ще контролира сделки за продажба на дялове на енергийни дружества, текст приет наскоро в енергийния закон.
 
Делян Добрев каза: „Заявихме от пленарната трибуна, че трябва да има критерии, по които да се случи това. В момента в закона критерии няма. Единият вариант е КЕВР да си изработи сам критерии, другият е ние да допишем текстовете в закона с критерии за КЕВР”.
 
Тепърва ще се обсъждат в пленарна зала как КЕВР ще осъществява контрол върху такива сделки. Ето как председателят на комисията Желю Бойчев отговори на въпроса дали са добри критериите, по които е осъществена приватизацията през 2004 г.: „Това е подход, който е бил приет от нашата страна през 2004 г., когато са заложени доста сериозни изисквания към кандидатите, които тогава са били поканени да се включат в процеса на приватизация. Те трябвало да отговорят на общите базови условия за стратегически инвеститори в този сектор с опит. Тогава от тях се е изисквало да имат обем на подадена електрическа енергия на база на предходната година минимум 7000 гигаватчаса”.
 
Попитан „Инерком” отговаря ли на някое от тези изисквания, той отговори: „В доклада сме отразили, че ако тези изисквания от 2004 г. се приложат в момента към фирма „Инерком”, по-скоро тя няма да отговаря на нито едно от тях”.
 
Очаква се докладът на временната комисия ще влезе за обсъждане в пленарна зала, но кога не е ясно.