/ БГНЕС
Главният прокурор изразява недоумението си и в писмо до Висшия съд в Белград
Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на Цветан Василев. 

Гешев за работата на прокуратурата: Това е началото, очаквайте продължение (ВИДЕО)


„Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия, по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цветан Василев, поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок“, пише в писмото на главния прокурор.

В него се напомня, че към настоящия момент са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти по съответния ред на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на въпросното лице.

Гешев категоричен: Атаките срещу прокуратурата идват от олигарсите с милиарди


Писмото на Иван Гешев е с копие до председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с оглед бъдещата преценка относно готовността на Сърбия като кандидат за членство в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури.

Главният прокурор припомня, че по отношение на процедурите за предаване на издирвани за престъпления лица съгласно Европейски заповеди за арест, се прилагат сроковете до 3 месеца, които са несравнимо по-кратки за произнасяне на окончателни съдебни решения за предаване или отказ от предаване на издирвани лица спрямо тези по конкретния случай.

Главният прокурор: Божков е един от най-опасните българи след 89-та
 
Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо и до Висшия съд в Белград, в което информира, че молбите на българската страна от 2014 г. за екстрадицията на Цветан Василев продължават да са валидни.

„Изразяваме недоумение от забавянето на Вашето решение с близо 5 години и 6 месеца от изпращане на първоначалната ни молба за екстрадиция на българския гражданин Цветан Василев и повече от 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба. Информираме Ви, че такова забавяне в получаването на отговор от замолена страна е безпрецедентен случай в нашата практика като молеща страна в историята на приложението на правния механизъм на Европейската конвенция за екстрадиция, след като своевременно е била изпращана и всяка искана допълнителна информация“, пише още в писмото на главния прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев подписа Споразумения за сътрудничество с АПБ и КСБ
 
„Отново бихме желали да отбележим, че наказателното производство срещу Цветан Василев относно присвояването на пари от КТБ е без аналог в историята на българското правораздаване, с огромно въздействие върху икономиката и финансовата стабилност на страната ни“, обръща се Иван Гешев към Висшия съд в Белград.