/ БГНЕС
Бизнесменът е разследван за убийства, свързани с хазарта, разкри Иван Гешев
Новото разследване срещу задържания в ОАЕ бизнесмен Васил Божков е за убийства, свързани с хазарта, разкри главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНТ в Брюксел. Разпити на свидетели, както и доказателства иззети от имоти и офиси на Васил Божков, са дали основание на разследващите да започнат новото разследване за участие в организирана престъпна група за убийства, опит за убийство, изнасилвания и изнудване.

"В хода на това производство се извършват действия по разследването по събиране на доказателства за много престъпления. Убийства и всякакви други престъпления, които са свързани да кажем така - конкретно за убийствата - хазартна дейност", коментира той.

Гешев за работата на прокуратурата: Това е началото, очаквайте продължение (ВИДЕО)

Според източници на БНТ за новото досъдебно производство са изискани материалите от разследването за покушението срещу Манол Велев, тъй като с казината си той е бил пряк конкурент на Васил Божков. Няколко други неразкрити убийства на играчи на хазартния пазар също са във фокуса на разследващите.

"Г-н Божков е може би един от най-опасните българи в историята след 89-а година", заключи Гешев.

Той коментира още, че екстрадицията на Божков зависи изцяло от Обединените арабски емирства, а прокуратурата изготвя документите, които трябва да изпрати на властите там.

Ново разследване срещу Васил Божков за убийства и изнасилвания

"ОАЕ много бързо реагираха, за което им благодаря. Аз съм сигурен, че тази държава ще екстрадира обвиняемия Божков", каза главният прокурор.

Гешев нарече фалшива новина информацията, че предмети от колекцията на Божков се изнасят в чували.

"Тези съкровища, така да ги кажем, са изкопани и откраднати от българската земя. Имаме данни, че те са закупени, не малка част от тях, от иманяри. Изнесени са нелегално от страната, изпрани са през аукциони, за да попаднат в тази колекция. Имаме данни, които проверяваме също, че част от тази колекция има незаконен произход", коментира още Гешев.

Гешев: Акциите срещу битовата престъпност ще продължат с реални резултати

Обвинител номер едно е категоричен, че след като експертите си свършат работа и опишат всеки един експонат, ще бъдат иззети само тези, чийто произход е съмнителен.
БНТ