От политическа партия ГЕРБ излязоха с коментар за действията на Върховния административен съд (ВАС), който на 30 октомври вечерта отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) и върна машините за гласуване на балотажа.

"ГЕРБ винаги сме заявявали, че решенията на съда не се коментират, а се изпълняват", посочват ГЕРБ в публикация на официалната им фейсбук страница.

От партията призовават политиците да уважават решенията на независимите български институции, да не ги политизират и да не ги използват за партийна пропаганда.



Решението на Върховния административен съд излезе минути след 20:00 ч. снощи. По същество то връща машините за балотажите на 5 ноември, но отхвърля всички жалби срещу гласуването само с хартия на първия тур. С мотив, че процесът по сертифициране на машините не бил завършен към момента, когато ЦИК е взела решението, посочва NOVA.

Сега въпросът е първо дали машините се нуждаят от повторна сертификация и второ, дали ще стигне времето за препрограмирането за балотажа.

Експертите определят като „соломоновскорешението на Върховния административен съд за първия тур на местните избори - вотът и методът на гласуването остават, каквито са, а за балотажите ще може да се гласува и с машините.
ГЕРБ фейсбук, БТА, nova.bg