Европейската помощ за наводнените райони може да се забави и до година
Европейската помощ за наводнените райони може да се забави и до година / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Европейската помощ за наводнените райони може да се забави и до година
74182
Европейската помощ за наводнените райони може да се забави и до година
  • Европейската помощ за наводнените райони може да се забави и до година

От шест месеца до година може да отнеме изплащането на помощта за наводненията от Европейския солидарен фонд. Тези пари не трябва да се смятат за обезщетение и няма да компенсират хората, които загубиха жилищата си, коментира пред Дарик бившият евродепутат Ивайло Калфин.

По думите му процедурата да се поиска помощта от Брюксел е административен въпрос и няма значение от това дали държавата се управлява от служебен кабинет.

Европейският фонд за солидарност не е застрахователно дружество и евентуалните пари, които ще получи България оттам няма да покрият всички разходи, обясни Калфин. Българската държавна администрация и институции трябва да бъдат активната страна и да изпратят оценка на щетите в Брюксел, посочи още той.

„Трябва да е ясно, че тези пари идват по-късно. Ако хората чакат на европейските пари, за да си ремонтират покрива, да си вдигнат отново къщите, няма как да стане това нещо. Но тогава бюджетът може да финансира със съзнанието, че част от тези пари ще бъдат компенсирани след това от европейския бюджет”, обясни Калфин.

Поне шест месеца са сроковете за получаване на парите от солидарния европейски фонд. „Сроковете са между няколко месеца и година. Защото, примерно това, което е сега тук в Мизия, в момента не могат да се оценят и щетите. Трябва да се оттегли водата, трябва да се направи оценка на щетите, да се задейства цялата процедура. Тази процедура минава през предложение на Европейската комисия, гласуване на Европейския парламент и обратно връщане в ЕК за изпълнение”, уточни Калфин.

„Миналият ЕП се опита да я съкрати. И в най-краткия вариант при големи природни бедствия беше съкратена до пет-шест месеца след бедствието да е изплащането на сумата. Обичайната практика е по-дълга. Тук бюджетът трябва да плати това, което ще плати, и евентуално част от тези разходи да бъдат компенсирани на бюджета, а не на гражданите. Не е нормално гражданите да седят и да чакат някакви европейски помощи, те не идват при тях”, обясни още Ивайло Калфин.

Кога страната ще получи подкрепа от Брюксел зависи от българската администрация, смята Ивайло Калфин.

„Това е процедура, по която ние вече сме вървели, искали сме подобни средства за наводнения по Дунав преди няколко години. Това, което трябва да се направи, е просто да се спазят процедурите максимално бързо, което и да е правителство. Това е по-скоро работа на администрацията, отколкото на политическото ръководство”, уточни той.