Догодина болниците могат да останат без пари още през юли
Догодина болниците могат да останат без пари още през юли / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Догодина болниците могат да останат без пари още през юли
68037
Догодина болниците могат да останат без пари още през юли
  • Догодина болниците могат да останат без пари още през юли

С 10 гласа за, 4 против и 1 въздържал се народните представители от Парламентарната здравна комисия приеха на първо гласуване бюджета на Здравната каса за 2014 година.

Срещу така заложените средства в бюджета, които предвиждат болниците да получат с 200 милиона лева по-малко, се обявиха основно депутати от ГЕРБ, както и представители на съсловни и пациентски организации.

Най-критични бяха от Лекарския съюз, откъдето обявиха, че при тези предвидени финанси още от юли следващата година Здравната каса ще изпадне в невъзможност да заплати дължимото на болниците.

По време на заседанието на комисията обаче стана ясно, че има голяма вероятност да се осъществи едно от основните искания на лекарите, а именно - финансирането на ваксините от следващата година да се върне към Министерството на здравеопазването.

Към момента имунизациите се заплащат със средства от здравните ни вноски.

Повече от два часа депутатите от здравната комисия в Парламента обсъждаха заедно с лекари и пациенти бюджета на Здравната каса.

Най-критични към него се оказаха лекарите. Според председателя на съсловието д-р Цветан Райчинов, ако бюджетът на касата бъде приет в този си вид, догодина около 220 милиона лева няма да достигнат на Здравната каса да плати на болниците.

„А иначе, от реално очертаващите към 800 милиона лева за болнична помощ, като извадим лекарства, хемодиализа и онкопроцедури и разделим, се очертават към 72 милиона лева месечно за болниците. При сегашен разход над 100 милиона месечно. Така че се очертава този дефицит, за който говорим, и ви уверявам, че лекарският съюз досега не е бъркал в цифрите", добави той.

За увеличение на средствата призоваха и зъболекарите.

Според депутатите от ГЕРБ пък цифрите, заложени в бюджета на касата, повтаряли грешките от предишни управления.

Здравният министър д-р Таня Андреева увери, че за първи път в Закона за бюджета на касата за 2014 година се разписват текстове, в които се дава възможност до 5% от резерва от бюджета на касата да може да бъде освободен по всяко време на годината за плащания за болниците.

„Тези дни, подкрепени от съсловните организации, водим усилени разговори с министъра на финансите ваксините да бъдат върнати във Министерството на здравеопазването. Аз мисля, че имаме вече разбиране, защото смятам, че това наистина е държавна политика. То е разписано в Закона за здравето и мисля, че между първо и второ четене това ще стане факт", обясни Андреева.

Преди да бъде приет бюджетът, всички присъстващи получиха уверението и на здравния министър, и на директора на касата д-р Румяна Тодорова, че още през януари 2014 всички болници ще си получат, средствата, които финансовата институция в момента не може да им заплати.