/ община Тетевен
До петък кметът на община Тетевен, областният управител на Ловеч, областното пътно управление и всички институции, които управляват публична инфраструктура, трябва да остойностят щетите след интензивните валежи в областта и да внесат заявления за отпускане на финансов ресурс.
 
В понеделник ще има извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане по казуса Мизия, на което те ще бъдат разгледани, съобщи при посещението си в засегнатото от обилните дъждове с. Глогово днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, информираха от пресцентъра на ведомството.

24 юли: Бедствено положение в Тетевенско заради порои, мъж загина

Втори ден поддържам постоянен контакт с кмета Мадлена Бояджиева и областния управител Георги Терзийски. Лично се запознавам с щетите и с действията. Има адекватна реакция и от местната, и от областната администрация, от областното пътно управление, пътноподдържащи фирми и фирмата, която строи автомагистрала "Хемус" в участъка от Ябланица до Тетевен, е казал министърът.
 
Той посочил, че от вчера на обяд багери на изграждащата магистралната отсечка фирма съдействат за разчистване на щетите. Хубаво е, че нямаме бедстващи хора, е казал регионалният министър и изказал съболезнования на близките на загиналия при наводненията мъж.
 

община Тетевен


Николай Нанков е съобщил, че по информация на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в селата Глогово и Градежница са отводнени над 20 къщи. Има много тежки щети по инфраструктурата, свързани основно с брегоукрепването по реката, допълнил той. Това е втора подобна приливна вълна в рамките на 18 години, много по-тежка от тази през 2000 г.
 
Колегите от Министерството на отбраната, лично вицепремиерът Красимир Каракачанов се зае с осигуряването на понтонен мост в с. Глогово, тъй като в момента над 300 души са блокирани и без достъп. Съществуващият е само пешеходен и изключително опасен. С кмета и областния управител посетихме прекъснатото съоръжение по поречието на реката.
 
Спасиха 17 бедстващи деца от вила в село Гложене (ВИДЕО)

В четвъртък колегите от Министерството на отбраната започват монтирането на временния понтонен мост, докато се изгради новият, за да се осигури пешеходен и автомобилен достъп за тези хора, е казал Николай Нанков.
 
Бедственото положение ще бъде в сила, докато се гарантира изцяло безопасността на хората. Климатичните условия не са благоприятни, е заявил министърът, и е призовал за по-малко политиканстване и политизиране на събитията.
 

община Тетевен


Николай Нанков е обяснил още, че републиканската пътна инфраструктура е пострадала заради свлачищни процеси. Трябва да бъде възстановена и брегоукрепена в цялост инфраструктурата по поречието на реката, за да се предпази от бъдещи подобни преливни вълни, е заявил той.
 
Дъждовете откъснаха тетевенско село от света, няма бедстващи хора

Във връзка с обезщетяването на гражданите министър Нанков посочил, че Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане има определи правила за това в какви случаи се отпуска помощ за частната собственост. Има застрахователни полици и правила, допълнил той.
 
Регионалният министър напомнил, че основната задача на държавата е да гарантира възстановяването, както в случая в областта, на общинската инфраструктура - брегоукрепване на дерето и улична мрежа на двете села. Той допълнил, че има поражения на републикански пътища също в с. Черни вит, община Тетевен.
 
Имам критика към местното ВиК дружество с принципал регионалното министерство. Ще има сериозни санкции, ще предприема съответните действия, свързани с мениджмънта на дружеството, е заявил още министър Нанков. Някои населени места, включително Тетевен, са на воден режим и три водоноски са недостатъчни, посочил той и допълнил, че утре ще бъдат осигурени поне още две.
БТА