До края на месеца правят подводен оглед на кораба Ванеса
До края на месеца правят подводен оглед на кораба Ванеса / снимкa: Sofia Photo Agency

Констатация по отношение на това имало ли е някакви дефекти по борда на потъналия кораб „Ванеса” може да се направи, едва след като се извърши подводен оглед. Това каза министърът на транспорта Петър Мутафчиев в предаването „Седмицата” на Дарик радио.

Мутафчиев е получил уверение от украинския си колега, че такъв оглед ще бъде направен до края на месеца.

Петър Мутафчиев заяви още:

Това, което беше твърдо обещано, е, че от 15 до 30 март този оглед ще бъде направен. Ние сме дали писмо, в което изразяваме готовността си да участваме. Вероятно ще трябва да финансираме част от операцията, ще го направим. По-важно е да излезе истината.

Не бива преди да е приключил докладът… виждам какви ли не неща се писаха по отношение на капитана, дали взимал правилни решения или не. Съответно че имало пукнатина на кораба. Това са неща, които предварителен доклад могат да пристигнат, не виждам как без да е приключил докладът, е разпространен по някакъв начин. Имаме на база на някои от констатациите, включително по действията на капитана определени възражения, и ще ги обсъдим с нашите колеги. И ще намерим истината за трагедията с „Ванеса”.

Турските власти продължават да имат възражения за това български водолази да направят оглед на потъналия в Босфора кораб „Хера”, каза още транспортният министър. Мутафчиев определи като „интересна” офертата за приватизация на Български морски флот. Чуйте какво още каза той в предаването „Седмицата” на Дарик радио пред водещия Кирил Вълчев.