Сегашният гуверньор на БНБ и кандидат на ГЕРБ–СДС за следващ мандат Димитър Радев заяви, че ако бъда преизбран за гуверньор на БНБ, ще утвърди банката като силен участник в Паричния съюз. 

"Ако бъда преизбран за гуверньор на БНБ, ще осигуря приемственост на постигнатото до сега, стабилизиране на банковия сектор, постигане на много нова висока степен на интеграция на БНБ в Еврозоната. Ще положа всички усилия да утвърдя БНБ като силен участник в Паричния съюз, ще фокусирам институциите върху изпълнението на всички нормативни и технически изисквания за успешното въвеждане на еврото в България", заяви Радев. 

Припомняме, че в момента Бюджетната комисия изслушва кандидатите за управител на БНБ. 

Депутатите се събират извънредно другата седмица, за да изберат шеф на БНБ

"Стратегията е затягане на монетарните условия в страната. Целта, която поддържам е най – скоро да влезем в Еврозоната, но не по- късно от 1 януари 2025 г.", подчерта той. 

"Увеличихме на 12% задължителните минимални резерви, в нормални условия в Еврозоната тези средства средно са 1 %. БНБ е в добра изходна позиция, тя е единствената Централна банка извън Еврозоната, която работи в тясно сътрудничество с ЕЦБ, тя е силно интегрирана в Еврозоната, няма и допълнителни критерии за нейното влизане", подчерта още сегашният гуверньор на БНБ, след което допълни, че БНБ изпълнява и валутната стабилност. Оставащите особености са законодателните промени и техническата подготовка.

Вече част от законодателният пакет от мерки в компетенциите на БНБ са приети, през септември очаквам да бъдат внесени в НС, каза още Димитър Радев.
 
БГНЕС