Депутатите излязоха във ваканция след напрегната седмица
Депутатите излязоха във ваканция след напрегната седмица / снимка: БГНЕС, архив

Парламентът излезе в коледна ваканция. Депутатите ще се съберат отново в пленарната зала на 13 януари от 9.00 часа.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева закри последното заседание за тази година и пожела на всички светли коледни и новогодишни празници.

Депутатите приеха промените в Конституцията

В последните дни работата на депутатите бе динамична. Във сряда те приеха промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа на трето четене.

Екатерина Захариева е новият правосъден министър

В последния работен ден преди празниците пък одобриха кандидатурата на Екатерина Захариева за правосъден министър.

Захариева определи съдебната реформа като "реформата на реформите"

Депутатите излязоха във ваканция след напрегната седмица
netinfo
Тя сподели, че смята съдебната реформа за "реформата на реформите" и я посочи за свой прироритет. Захариева заяви пред депутатите, че няма да дава напразни обещания, а ще се докаже чрез работата и резултатите от нея.

Втора оставка в кабинета „Борисов 2"

До избора на Захариева се стигна, след като предшественикът й Христо Иванов подаде оставка заради нарушения "исторически компромис" по петата поправка на Върховния закон.

Именно това предизвика председателя на ДСБ Радан Кънев да свали доверието си от кабинета и да заяви, че излиза в опозиция. Впоследствие цялата ръководена от него партия го последва, а здравният министър Петър Москов запази мястото си в кабинета, но се оттегли от зам.-председателския пост в редиците на тъмносините.

Депутатите излязоха във ваканция след напрегната седмица
netinfo
ДСБ в опозиция

Реформаторският блок като цяло остана във властта, но с настояването на гаранции за реформи и анекс към коалиционното споразумение с ГЕРБ. Очаква се то да стане факт след празниците.