Депутатите приеха промените в Конституцията
Депутатите приеха промените в Конституцията / снимки: БГНЕС
Депутатите приеха промените в Конституцията
83238
Депутатите приеха промените в Конституцията
  • Депутатите приеха промените в Конституцията

Промените в Конституцията, свързани със съдебната система, бяха приети поименно на трето четене със 189 гласа. Депутатите от ДСБ бяха в зала, но не взеха категорична позиция "за" или "против" са и затова бяха отчетени като отсъстващи. БСП гласуваха против, както и двама независими, а всички останали подкрепиха петата поправка в Конституцията.

Какво предвиждат предложените промени в основния закон?

Веднага след като конституционните промени минаха на трето четене през пленарната зала, председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов определи поправките като "немислими" допреди година, но допълни, че ГЕРБ не се нуждае от комплексиран партньор.

"Искам да благодаря за положените усилия от Христо Иванов. ГЕРБ се нуждае от силен партньор. ГЕРБ не се нуждае от комплексиран партньор, който да повишава градуса на напрежението и да смятаме, че това е правилният път", каза Цветанов.

Докато още се брояха гласовете на депутатите, Георги Кадиев взе думата, за да засипе с критики Реформаторския блок за поведението им по време на гласуването и да поиска да се държат като мъже. "Имаше един колега, който каза "тук". Кажете ми, какво значи "тук"? Това, което правите - бъдете малко мъже! Това е Конституцията на ГЕРБ и ДПС. Гласувайте срещу нея - не ми викайте "тук", не ми викайте "отсъства". Защото когато ДПС ми казаха преди шест месеца "До Нова година ще изкараме Реформаторския блок от властта, те вече ви изкараха, вие вече не сте там, дори да имате министри", каза той.

Депутатите приеха промените в Конституцията
netinfo

Петата поправка в Конституцията беше разкритикувана и от председателя на БСП Михаил Миков. Мнозинството, което днес прие тези конституционни промени, "избра другия път - пътя на компромиса с всичко и всички, пътя на компромиса, който да сглоби този внушителен брой гласове, но този път по никакъв начин няма да подобри функционирането на системата на съдебната власт", каза той.

Депутатите приеха промените в Конституцията
netinfo

Лидерът на ДПС Лютви Местан също не пропусна да захапе колегите си от Реформаторския блок, и в частност - ДСБ. "Принципът, че целта оправдава средствата дори когато те са противоконституционни, е болшевизъм, директна изява на болшевизма като начин на мислене, който в конкретния случай се проява в своята българска, дясна редакция като рефлекс, на който станахме свидетели. Самият факт, че след като не мина предложението ви за съотношението, си подадохте оставката, а колегите от ДСБ напуснаха, означава, че целта не е била съдебната реформа или конституционната промяна в нейната цялост. Партийният егоизъм се прицелва в определени персони с цел персонално оглавяване на части от съдебната власт", каза той.

180 депутати се подписаха под законопроекта за промени в Конституцията

През миналата седмица парламентът наруши "историческият компромис" и прие предложението на АБВ за различно разпределение в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, с което избраните от прокурорите нейни членове ще са повече от тези, посочени от Народното събрание. Според приетия на първо четене законопроект, под който се подписаха 180 депутати, в колегията трябваше да има паритет.