Екатерина Захариева е новият правосъден министър
Екатерина Захариева е новият правосъден министър / снимка: БГНЕС

Екатерина Захариева е новият правосъден министър, реши парламентът. С гласовете на ГЕРБ, АБВ, повече от половината депутати от Реформаторския блок и част от Патриотичния фронт и БДЦ тя беше избрана за овакантения от Христо Иванов пост. В подкрепа на Захариева гласуваха 126, 66 бяха против, а 17 се въздържаха. Преди да бъде гласувана кандидатурата й, Захариева взе думата и подкрепи въвеждането на явното гласуване във ВСС.

До рокадата в кабинета Борисов 2 се стигна, след като Христо Иванов подаде оставка заради приетите на второ четене промени в Конституцията, но не в предложения от него вариант. По време на обсъждането на кандидатурата на Захариева днес очаквано от БСП и ДПС не спестиха критиките си.

„Ние категорично, като истинска опозиция, няма да подкрепим персоналните промени в кабинета и заявяваме много ясно - правителството на Борисов няма виждане и разбиране за политиката в този сектор", заяви лидерът на левицата Михаил Миков.

„Ние няма да подкрепим така направеното предложение и ако то бъде прието, ще изискваме от бъдещия екип на Министерство на правосъдието един нов подход, който да ни убеди, че предлаганите реформи са правилните", каза от своя страна депутатът от ДПС Четин Казак.

Реформаторският блок и ГЕРБ отново влязоха в пререкания.

„Всички ние сме свидетели и знаем, че днешното управление е без алтернатива. Аз съм изключително впечатлен от заявеното от господин Миков, че те са последователна и постоянна опозиция на днешното управление. Но искам да им благодаря за това, че когато има диалог, се намира и компромис, който е воден от националния интерес", заяви Цветан Цветанов и се обърна към Реформаторите:

"Друг е въпросът - за нашите партньори от Реформаторския блок, защото една малка част от тях заявиха принципната си позиция, а именно, че минават в опозиция. Скъпи колеги, които минахте в опозиция, мястото ви не е там, където в момента седите! Минете там, където е ясно изразената опозиция в лицето на БСП или независимите депутатите, които стоят на последните редове", каза Цветанов.

Радан Кънев побърза да отговори:

„Не можем да не отбележим, че има специфики на досегашната кариера на Екатерина Захариева и тя е по един не лош начин да заема постове, за които не е имало други кандидати и два пъти в две служебни правителства да бъде служебен министър. Това води до два важни политически извода - първият, че ГЕРБ нямат кандидат за министър на правосъдието и човек, на когото да възложат политическа отговорност за провеждане на реформа. Вторият е, че в държавата няма достатъчно стабилно решение на тежката институционална криза. Назначаването на двукратен служебен вицепремиер една година след съставяне на правителството е знак за наближаващи предсрочни избори. И да си го признаваме, и да не си го признаваме, всички знаем, че е така", каза Кънев.

Малко преди гласуването Захариева обясни на депутатите, че няма да дава напразни обещания, а с работата и резултатите ще се докаже:

„Това, което мога да заявя днес, е, че ще направя всичко възможно така, както съм направила досега".

В крайна сметка Захариева получи подкрепата на 126 депутати в пленарната зала и сяда на стола на Христо Иванов.