Депутати от ГЕРБ бойкотираха изслушване на шефа на НЗОК
Депутати от ГЕРБ бойкотираха изслушване на шефа на НЗОК / снимка: БГНЕС, архив
Депутати от ГЕРБ бойкотираха заседание на здравната комисия
62303
Депутати от ГЕРБ бойкотираха заседание на здравната комисия
  • Депутати от ГЕРБ бойкотираха заседание на здравната комисия

Изненадващо само четирима от 20-те депутати в парламентарната здравна комисия се явиха за изслушване на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков, свързано с напрежението в сектора. Заради липсата на кворум изслушването беше отменено, независимо, че по-рано бе свиквано от същата комисия.

От опозицията определиха ситуацията като безпрецедентен бойкот на Цеков и незаинтересованост на депутатите от ГЕРБ към хаоса в здравеопазването, който сами са създали. Лекарите пък са категорични, че това е поредният случай, при който се прави отказ на публична дискусия по темата.

Миналогодишната методика за финансиране на лечебните заведения, която лекарите поискаха, не е върната, обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

„Има поправки в новите методики, които са действащи от 2013-а, но всички тези всички решения трябва да се внесат в Министерски съвет, който вчера проведе последното си заседание. Всичко това са палиативни ходове, целящи спад на напрежението, които замазват действителните нужди”, коментира той.

От думите на Райчинов стана ясно, че лекарите продължават да искат оставката на Пламен Цеков. Той пък от своя страна няма да я подава, тъй като всички решения, които е взимал се базирали на закона, както и на решенията на Надзорния съвет. Цеков допълни, че бюджетите на болниците няма да бъдат актуализирани, с изключение на 22 лечебни заведения в столицата.

„Има възможност да бъдат направени корекции само на някои болници, най-вече в София-град, там имаше техническа грешка при заделянето на резерва за годината, взето е малко повече отколкото трябва да бъде. Диференциран е проблема. Конфликтът според мен беше изкуствено създаден с т.нар. проблеми, които са съвсем дребни неща и можеха да бъдат разрешени в много по-спокоен порядък”, обясни д-рЦеков.

За месец декември миналата година касата е изплатила на болниците всичко без лекарствата за онкоболни, обясни Цеков. Според Райчинов обаче повечето проблеми в българското здравеопазване остават нерешени.