Дефицит на стъкла за коли в София, КАТ с жест към шофьорите - без глоби засега
Дефицит на стъкла за коли в София, КАТ с жест към шофьорите - без глоби засега / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Дефицит на стъкла за коли в София, КАТ с жест към шофьорите - без глоби засега
73703
Дефицит на стъкла за коли в София, КАТ с жест към шофьорите - без глоби засега
  • Дефицит на стъкла за коли в София, КАТ с жест към шофьорите - без глоби засега

За дефицит на стъкла за автомобили съобщават от асоциацията на автосервизите. Пред Дарик зам.-председателят й Динко Хулка съобщи, че заради огромните поражения от градушката са се наложили спешни доставки от други градове на страната, защото в складовете в София няма достатъчно наличности.

Междувременно от МВР издадоха указание, че шофьорите, чиито стикери за „Гражданска отговорност", годишен технически преглед и винетка липсват заради счупено от градушката предно стъкло, няма да бъдат глобявани, но ще трябва да възстановят документите си.

От Националната агенция за приходите припомниха на водачите да изискват касова бележка от сервизите, в които ремонтират колите си, защото тя ще им е необходима при евентуална рекламация.

Данъчните започнаха и масирана акция в обектите за продажба на автомобилни стъкла за спазване на данъчното законодателство.

За масово спиране на автомобили без стъкла по улиците алармира пред Дарик Динко Хулка, който е зам.-председател на асоциацията на автосервизите: „Аз не знам що за акция направиха. Сякаш тези клиенти могат да си купят стъклата от съответния вносител и да си ги монтират пред вкъщи. Естествено е, че той по някакъв начин трябва да стигне".

От МВР обясниха за Дарик, че няма конкретно разпореждане към оперативните служители на "Пътна полиция" да не санкционират шофьорите, чиито автомобили са със счупени стъкла, в следствие на вчерашната буря, тъй като това би било в противоречие със закона.

Към момента обаче справка в КАТ- София показвала, че няма регистрирани случаи на глобени водачи.

В следващите няколко дни пътните полицаи ще проявят разбиране към шофьорите, а до нормализиране на ситуацията те само ще бъдат предупреждавани.

Нормализирането на ситуацията обаче може да отнеме месеци, предупреди Динко Хулка: „Шоково се налага да приемаме, да обработваме голямо количество автомобили. Голяма част от колите ще минат през т. нар. класически ремонти - няма да могат да се използват авангардните техники за ремонт без боядисване, защото пораженията по колите са брутални. Първото, което правим като организация, е да решим проблема на собствениците със счупени стъкла - да се организираме от различни региони фирми за стъкла да доставят към София, тъй като софийските фирми изнемогват".

От Агенция „Пътна инфраструктура" информираха, че дубликат на годишната винетка, която е унищожена заедно със стъклото при бурята, може да бъде получена в областното пътно управление, като се подаде заявление и се предостави част от втората част на стикера и частта, залепена на счупеното стъкло.

Тъй като знакът за годишните технически прегледи не може да бъде възстановен, шофьорите ще могат да доказват единствено с картончето, че колата им е изправна.

Стикерите за „Гражданска отговорност" ще бъдат преиздавани от застрахователните компании.