ДАНС арестува районен кмет в Пловдив, Райна Петрова търгувала с влияние
ДАНС арестува районен кмет в Пловдив, Райна Петрова търгувала с влияние / netinfo
ДАНС арестува районен кмет в Пловдив, Райна Петрова търгувала с влияние
73721
ДАНС арестува районен кмет в Пловдив, Райна Петрова търгувала с влияние
  • ДАНС арестува районен кмет в Пловдив, Райна Петрова търгувала с влияние

При проведена вчера съвместна операция на Окръжна прокуратура-Пловдив и ДАНС е задържана Райна Петрова, кмет на район Централен в община Пловдив, съобщиха от прокуратурата. Повдигнати са й две обвинения - за длъжностно престъпление и за търговия с влияние. Наложена й е мярка „подписка” в размер на 5000 лв.

1,35 млн. лева е усвоила фирмата, която Петрова е лансирала да сключва договори с детски градини за доставка на хранителни продукти. Това е станало в периода от май 2012 до март 2014 г.

Според говорителя на Окръжна прокуратура Галина Андреева тези договори са сключвани, докато са обжалвани конкурсите за избор на доставчик в детските заведения.

Междувременно е имало множество сигнали и оплаквания, че фирмата „Надежда 2000” ЕООД доставя гранясали храни с изтекъл срок на годност на завишени цени. Килограм грозде например е доставяно на цена 7,50 лв.

Отделно с детските ясли и кухни е сключен друг договор на стойност над 370 000 лв. Тъй като този договор не е подписан от кмета на район Централен, а от неин заместник, тя е обвинена, че е упражнила влияние за сключването му. Заради този договор Петрова е получила ваучери за екскурзия до Тайланд за нея и дъщеря й.

Други новини от Пловдив