Д-р Райчинов: Не може да се работи месец за месец в здравеопазването
Д-р Райчинов: Не може да се работи месец за месец в здравеопазването / снимка: БГНЕС, архив
Д-р Райчинов: Не може да се работи месец за месец в здравеопазването
71611
Д-р Райчинов: Не може да се работи месец за месец в здравеопазването
  • Д-р Райчинов: Не може да се работи месец за месец в здравеопазването

Абсурд е управлението на Здравната каса да минава на „ръчно управление" и системата да работи месец за месец - нужно е бързо решаване на този проблем и осигуряването на средства. Това каза в интервю за Дарик председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Той коментира промените на правилата за разплащане с лечебните заведения и решението НЗОК всеки месец да следи разходите за болнична помощ, като се преценяват дефицитите и излишъците.

„Това е ход на безизходица. Касата няма какво друго да направи. Със средствата, с които разполага, тя няма какво друго да направи. В този смисъл ние няма защо да търсим някаква отговорност от ръководството на Касата. Други са институциите, които трябва да решат този проблем. Надявам се, че в следващите десетина дни решение на проблема ще има и системата ще се успокои. Не с ръста, който трябва, но поне този, който е необходим, за да работи без такива трусове и без да има такава непридвидимост какво ще стане следващия месец. Това е срок, който е недопустим, в която и да е система на здравеопазване - тя да работи месец за месец", добави д-р Райчинов.

По думите му средства трябва да се осигурят, няма алтернатива: „Въпросът е откъде и как да дойдат. За нас най-доброто е държавата да не си вменява привилегии, а да се изравни с всички нас, които си плащаме системно и редовно пълен размер за здравните вноски. Дори, примерно, само за децата този размер да стане 8, колкото е за всички останали, това до края на годината са между 160 и 180 милиона, които биха покрили този дефицит".

Д-р Цветан Райчинов поздрави всички свои колеги по случай Световния ден на здравето, като им пожела да са здрави и да не губят надежда и вяра: „На българския народ пожелавам да пази своето здраве, защото няма по-голяма ценност. Да кажат една добра дума за своя лечител, който и да е той, при тези условия нека да си дадем сметка, че всеки ден всички медицински служители извършват по един малък подвиг".