Четири години от взривовете край Петолъчката
Четири години от взривовете край Петолъчката / снимка, архив: Impact Press Group

Навършват се четири години от експлозиите на Петолъчката. На 5 юни 2012 г. складовете за боеприпаси край пътен възел "Петолъчката" избухнаха. При взривовете загинаха трима работници в складовете. Около 150 души, предимно жени, болни и малки деца, бяха евакуирани.

Делото за взривовете край пътния възел „Петолъчката" започва отначало

Тогавашният министър на отбраната Аню Ангелов каза, че отговорността за случилото се поема от фирмата, чиято собственост са складовете - "Берета Трейдинг".

Обвинителният акт по делото срещу собственика на "Берета трейдинг" Десислав Делев и изпълнителния директор на фирмата Иван Пеев бе внесен в съда от прокуратурата в началото на април 2013 г.

Внесен е обвинителен акт за взривовете край Петолъчката

Двамата са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества, които се изискват по закон.

Обвиняват няколко души за взривовете край Петолъчката

Заради неспазване мерките за безопасност и сигурност е допуснато взривяване, което е причинило смъртта на трима работници и телесни повреди на други работници. Делото за взривовете в местността Мараш до "Петолъчката" бе върнато от Районен съд - Ямбол за доразследване.

Взривиха се складове за боеприпаси край Лозенец, трима изчезнали и 18 ранени

33 тома са побрали материалите по делото, а разпитаните свидетели са над 200 души - с уточнени имена и адреси. Направени са три ДНК експертизи, три съдебномедицински експертизи и комплексна технологична експертиза, установена и стойността на нанесените щети.

Източник: БГНЕС