Цачева: На лидерската среща ще се обсъжда и КТБ
Цачева: На лидерската среща ще се обсъжда и КТБ / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

На лидерската среща днес освен най-важния въпрос за съставяне на правителство, ще бъде обсъден и казусът КТБ. Това заяви председателят на 43-ото Народно събрание Цецка Цачева пред бТВ.

Цачева коментира, че в ГЕРБ нямат притеснения от внесения законопроект от Делян Пеевски и Йордан Цонев за КТБ.

„ГЕРБ няма притеснения за вложители в Корпоративна търговска банка”, заяви Цачева. Тя подчерта, че конституцията дава право на правителството и на всеки депутат да има законодателна инициатива и няма притеснения от вносителите на проектозакона.

Картината в парламента е пъстра, но това пък дава възможности за мнозинства ад-хок по различни теми, смята председателят на Народното събрание.

„Надявам се скоро да има правителство. Всички съзнаваме отговорността за съставяне на кабинета. Чака ни нелека зима. Който и от вариантите да бъде избран, добре е да има правителство и аз искрено го желая да стане”, заяви още Цачева.

„Румяна Бъчварова е малко вероятно да бъде премиер, тъй като носенето на политическа отговорност изисква лидерът да поеме такава отговорност. Бойко Борисов е човек който е показал, че умее да поема отговорност”, коментира Цачева неофициална информация, че Бъчварова е евентуалният премиер при вариант, че Борисов не оглави кабинета.

Първото, което днес е направила Цачева, е да се запознае с текст от конституцията и решение на Конституционния съд за правомощията на служебния кабинет.