Дейността на обществената организация „Миротворец“ по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на Украинската държава. Това се казва в официална позиция на украинското посолство.

Темата стана актуална през последните дни, след като се разбра, че журналистката Диляна Гайтанджиева е попаднала в списък на организацията, в които хората са наричини "врагове" на Украйна. В него има и други българи, сред които проф. Иво Христов, доц. Валентин Вацев и депутатът Кристиан Вигенин.

От посолството на Украйна заявяват още, че уебсайтът „Миротворец“ е "независим информационен ресурс на обществена инициатива на Центъра за изследване на признаците на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на човечеството и международния правов ред".




Политически реакции в парламента

От няколко дни от "Възраждане" настояват държавата да предприеме мерки. Днес парламентарната група на партията обяви, че ще предложи на депутатите да бъде гласувана декларация на Народното събрание във връзка с включването на български граждани в списък на украинския сайт „Миротворец“.

Депутатът Ангел Георгиев прочете текста на декларацията, в която се настоява "българските институции да предприемат всички необходими действия за защита и подкрепа на българските граждани, попаднали в заплашителния списък на украинския сайт „Миротворец“. Изисква се конкретно от Министерството на външните работи да използва всички дипломатически средства и механизми, за да постави въпроса пред международната общественост и чуждестранните ни партньори и да заяви категорична позиция в защита на българския национален интерес.

"Вече почти седмица слушаме оглушителното мълчание на институциите по повод включването на български граждани в списъка, който няма да е пресилено да нарека „списък за физическо ликвидиране“, защото хора от него биват убивани", коментира Ангел Георгиев.

БСП обяви, че вече е подала сигнал до ДАНС и настоява за изслушване на службите по въпроса. "Позицията, която украинското посолство е качила на страницата си, е изключително цинична и неприемлива за нас и категорично настояваме българската държава да направи нещо", заяви Корнелия Нинова.

Тя запита с какво депутата Кристиан Вигенин, журналисти и другите хора, посочени в този сайт, заплашват националната сигурност на Украйна. По думите й информацията, която е качена там, е пълна с лични данни. „Сайтът изпълнявал своята дейност във връзка със законодателството на Украйна. В кое нормално държавно законодателство по света се призовава към убийство и се качват списъци на хора с лични данни и се разпространява информация да бъдат убивани, където и да ги видите?“, коментира Нинова. 

Самият Вигенин заяви, че не се страхува, а е по-скоро е разочарован и учуден от това, че вече в продължение на два-три дни българската държава не предприема нищо. "Едва вчера вечерта на заседание на външната комисия започна дискусия, която се изрази в това, че другата седмица вероятно ще бъде поканена Мария Габриел в комисията и може би представители на службите", добави той.

Вчера парламентарната външна комисия е възложила на Мария Габриел и на заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова да проучат случая, съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който оглавява комисията.

"Абсолютно е недопустимо там да влизат журналисти българи и съответно зам.-председател на парламента. Това е недопустимо. Очакваме външната комисия и службите да ни отговорят, така че кой стои зад тези всичките хора", заяви Борисов, цитиран от БНР.