Николай Денков и Лоранс Бун
Николай Денков и Лоранс Бун / пресцентър, Министерския съвет
Има възможности за сътрудничество между България и Франция в сферата на атомната енергетика, стана ясно на среща между премиера акад. Николай Денков и Лоранс Бун, държавен секретар по европейските въпроси на Франция. Френската страна проявява интерес към участие в проекта за два нови реактора в АЕЦ „Козлодуй“.

Освен това през февруари т.г. е сключен договор с френската компания „Фраматом" за доставка на свежо ядрено гориво за блок 6 на „Козлодуй“ в периода 2025 - 2034 г. Обсъжда се проект на декларация за намерения за сътрудничество в областта на атомната енергетика между министерствата на енергетиката на двете държави.

Министър-председателят обясни на своята гостенка, че обещанията на служебния кабинет на френската компания EDF да бъде възложено предпроектно проучване за строителството на АЕЦ „Белене“ са били нереалистични.

Габриел: България и Франция подновяват договора за стратегическо партньорство

„Този проект никога не е имал истински шанс да се реализира, а с началото на войната в Украйна и европейските санкции срещу Русия го изгуби съвсем“, каза акад. Денков. Само преди дни българското правителство спря окончателно проекта за втора атомна централа.

Премиерът и Лоранс Бун отбелязаха също интензивното сътрудничество на двете страни в областта на отбраната. Франция проявява интерес към проектите за модернизация на българската армия - френски компании участват с оферти за доставка на технологично оборудване.

Франция подкрепя България по отношение на основните й външнополитически приоритети – присъединяването към Шенгенското пространство и еврозоната, както и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Министър-председателят благодари на френския посланик в България Жоел Мейер за посещението на делегацията от Движението на предприятията във Франция - МЕDEF. Днес и утре представители на повече от 100 френски компании и дружества проучват на място възможностите за бизнес в нашата страна.