Броят на отвличанията щял да расте заради кризата
Броят на отвличанията щял да расте заради кризата / снимка: БГНЕС

Рязко увеличаване на отвличанията у нас заради икономическата криза прогнозира криминалния психолог Бойко Ганчевски. Според него българските похитители копират поведението на подобни банди в Мексико и Колумбия. Ганчевски допълни, че знанията и уменията на похитителите са получени не другаде, а в специализираните полицейски училища у нас.

Наблюденията на специалистите работещи по отвличанията у нас сочат, че похитителите трябва да бъдат търсени сред три групи от хора, смята Бойко Ганчевски. „Те трябва да се търсят в кръга от лица с такива терористични нагласи, които се идентифицират със самата група и искат мног бърза печалба, без да имат съчувствие към жертвата. Трябва да се търсят в контингента от лица, които са били осъдени за користни престъпление, или за престъпления са свързани с голяма жестокост", заяви той. „Трябва незабавно да се обърнем към банката за психично болни. Това са лица, които са социопати", твърди още Ганчевски.  

Според криминалния психолог България няма да се превърне в Мексико, където годишно се отвличат хиляди хора, но родните бандити копирали именно похватите на похитителите в латиноамериканската страна. Бойко Ганчевски смята, че наказанията за подобен род престъпления трябва да станат жестоки и посочи като успешен пример Италия, където след промяната на закона отвличанията са намалели до минимум.