Борисов: С влошаването на времето мигрантският натиск ще стане по-голям
Борисов: С влошаването на времето мигрантският натиск ще стане по-голям / снимка: БГНЕС

Позицията, която премиерът Борисов ще защитава на извънредния Европейски съвет в Брюксел, посветен на мигрантската криза, е, че каквито и мерки да се взимат сега, нерешаването на първоизточника на проблемите, в случая Сирия, ще създава огромен проблем и занапред.

Това казва самият министър-председател в края на правителственото заседание по-рано през деня, става ясно от предоставена стенограма. Той посочва, че на срещата в Брюксел ще настоява за по-твърда политика за решаването на кардиналния проблем.

Вътрешните министри на ЕС одобриха квотите за бежанците

„Там позицията ще ми е, че каквито и мерки да се взимат сега - квоти и каквото и да било, нерешаването на първоизточника на проблемите, в случая Сирия, ще създава огромен проблем и занапред. Сега ще са 120 000, след няколко месеца ще са повече. С влошаването на времето натискът ще стане по-голям, защото тези хора назад не може да се върнат, ще искат да минат нататък в Европа. Ще настояваме за по-твърда политика за решаването на кардиналния проблем", казва Борисов.

България приема незабавно 852-ма разселени мигранти

В навечерието на срещата на върха на държавните и правителствени ръководители министрите на вътрешните работи на ЕС постигнаха споразумение „с голямо мнозинство" за разпределянето в Европа на 120 000 мигранти, преодолявайки противопоставянето на редица източноевропейски страни на предложените от Брюксел квоти. Против решението са гласували Чехия, Унгария, Румъния и Словакия, а Финландия се е въздържала.