Вътрешните министри на ЕС одобриха квотите за бежанците
Вътрешните министри на ЕС одобриха квотите за бежанците / снимка: Guliver/Getty Images

Министрите на вътрешните работи на ЕС постигнаха споразумение „с голямо мнозинство” за разпределянето в Европа на 120 000 мигранти, преодолявайки противопоставянето на редица източноевропейски страни на предложените от Брюксел квоти, съобщи люксембургското председателство на ЕС, цитирано от АФП.

„Решението за пренастаняването на 120 000 души бе прието с голямо мнозинство от страните членки”, съобщи люксембургското председателство в Twitter. Чешкият вътрешен министър Милан Хованец уточни в социалната мрежа, че против решението са гласували неговата страна, както и Унгария, Румъния и Словакия, а Финландия се е въздържала.

Миграционната криза стана тест за Евросъюза

Министрите на вътрешните работи бяха подложени на сериозен натиск да постигнат сделка, за да не бъде хвърлена сянка върху утрешната среща на върха на европейските лидери, посочва ДПА.

„Смятам, че е неприемливо, ако ЕС изпрати послание до европейците и света, че няма възможно решение”, заяви германският вътрешен министър Томас де Мезиер преди гласуването.

Но 28-членният блок обикновено се опитва да постига решения с консенсус и има опасения, че гласуването с мнозинство по такъв чувствителен въпрос може да прокара разделителна линия между страните от ЕС.

Континентът се сблъсква с най-големия наплив на мигранти и бежанци след Втората световна война. Много от тях бягат от страни, където се водят войни, и се нуждаят от международна закрила.

ЕС ще разпредели незабавно 66 000 мигранти на доброволна основа

До днес около 467 000 мигранти са достигнали континента по море, според Международната организация по миграция; около 40% от тях са сирийци.

Страните от ЕС бяха помолени да покажат солидарност с най-сериозно засегнатите членки, като поемат част от тежестта. Централно и източноевропейските страни се обявиха против задължителната система на квоти, според която комисията трябваше да реши коя страна колко бежанци да приеме.

„Солидарността не може да е насилствена”, обяви във Варшава полският премиер Ева Копач.

Подробности за одобрения днес план все още не са оповестени, но ЕС е изправен пред перспективата да не принуждава Чехия, Унгария, Румъния и Словакия да приемат, без да го желаят, стотици кандидати за убежище, посочва ДПА. Повечето от тях се очаква да бъдат преместени от Италия и Гърция, където първоначално пристигат повечето от мигрантите, искащи убежище в Европа.

Източник: БТА