Миграционната криза - тест за Евросъюза
Миграционната криза - тест за Евросъюза / снимка: Guliver/Getty Images

Миграционната криза стана екзистенциален проблем и тест за Евросъюза, заяви еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданите Димитрос Аврамопулос при пристигането си на извънредното заседание на вътрешните министри от ЕС.

„Тази седмица ще покаже дали ЕС ще може да управлява тази криза, да говори в един глас и дали сме способни действително да работим в дух на отговорност и солидарност”, посочи Аврамопулос, цитиран от ТАСС.

Европейските вътрешни министри обсъждат за втори път предложението на Еврокомисията за системата на разпределение на 120 000 бежанци между страните членки през следващите две години. Между страните от Източна и Западна Европа все още има сериозни разногласия.

България подкрепя разселването на мигрантите в ЕС на задължителна основа

Срещата на вътрешните министри предшества утрешния извънреден съмит на държавните и правителствените ръководители.

„Днес е важен ден за Брюксел”, изрази мнение и вътрешният министър на Люксембург Жан Аселборн, който ще ръководи заседанието като представител на ротационния председател на съюза. „Всички сме наясно, че трябва да намерим общо европейско решение”, добави той, цитиран от ДПА.

Аселборн съобщи при пристигането си на заседанието, че люксембургското председателство е подготвило компромисно предложение по механизма за разпределение на бежанците. То е на масата за преговори и би трябвало да окаже положително влияние върху техния ход, допълни люксембургският вътрешен министър.

Колегата му от Франция Бернар Казньов заяви, че целта на Париж е постигането на компромис. Предложението на Франция е в механизма да участват всички страни от Евросъюза без изключение и без необходимост от въвеждане на система на финансови компенсации за отказ да се приемат бежанци.

Вътрешните министри на ЕС одобриха квотите за бежанците

Казньов каза, от друга страна, че е безотговорно да се смята, че ЕС може да приеме всички мигранти, желаещи убежище. „Трябва да създадем система от центрове за прием и регистрация на бежанци, да разширим средствата на Фронтекс за охрана на външните граници и да създадем ефективна система за връщане на лицата, които нямат право да получат убежище”, допълни френският вътрешен министър.

Швейцария, която не е член на ЕС, е съгласна да се включи в механизма за разпределение на бежанците, заяви министърът на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга, която също участва в срещата на вътрешните министри на ЕС. „Ние уведомихме ЕС, че сме съгласни да се включим, при условие че участваме във взимането на решенията”, каза тя и допълни, че за бежанската криза може да има единствено европейски отговор.

Източник: БТА