/ БТА
Българите да се готвят за вдигане на данъците, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на конференция Eвропейска сделка за фермерите – визията на Европейската народна партия (ЕНП) за земеделието в Европа в Пловдив, позовавайки се на доклад на Международния валутен фонд (МВФ).

По думите му той е представен на среща на 14 март между представители на фонда и на бюджетна комисия в парламента.

За месец и половина: Над 81 млн. лв. местни данъци и такси внесоха софиянци


"МВФ казва, че България трябва да промени данъчната си система, за да осигури повече данъчни постъпления в бюджета", посочи Борисов. Той допълни, че препоръката е да се възстанови 20 процента за всички сектори, да се премахне плоският 10 процентов данък за физическите лица и да се въведе прогресивна скала на облагане.

БТА


"Тежко на следващия министър на финансите, министър-председател и парламент, които трябва да гласуват това, което през главата ни се случи", каза Борисов. Той допълни, че принципът работиш много - плащаш много, нищо не правиш – получаваш помощи и дарения, е типичен за социализма. След тези препоръки няма да можем да удържим намалени данъци, защото ако не го гласуваме, няма да може да взимаме заеми, посочи лидерът на ГЕРБ. 

Сред другите изводи от доклада, по думите на Борисов, са, „че трябва да продължат инфраструктурните проекти, инфлацията към момента е добре – 3.5 процента, но Брутният вътрешен продукт надали ще достигне, заложеното в бюджета“. 

В конференция “Eвропейска сделка за фермерите – визията на Европейската народна партия (ЕНП) за земеделието в Европа” участват евродепутати от Европейската народна партия, председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева, земеделски производители, представители на висши учебни заведения и на секторни организации. Събитието е част от поредица конференции, организирани от ЕНП в държавите-членки на ЕС.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ирина Шопова, БТА