БЛС настояват за оставката на Пламен Цеков
БЛС настояват за оставката на Пламен Цеков / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От Българския лекарски съюз настояха Народното събрание да приеме решение за незабавно освобождаване на д-р Пламен Цеков, като изборът на нов управител на НЗОК да стане в рамките на действието на сегашния парламент, съобщават от съюза.

Представените мотиви за освобождаването на Пламен Цеков са: доказаната некомпетентност за заемания пост, напрежение и хаос в системата на здравеопазването, застрашаващи националната сигурност.

На своето заседание Националният съвет на БЛС постави и редица други искания.

Сред тях са отмяна на методиките за остойностяване и заплащане на медицинската помощ и правилата за разпределение в болничната и извънболнична помощ, както и надзорният съвет на НЗОК да внесе предложения в Министерски съвет за прекратяване действието на посочените методики и правила, като внесе проект на решение за приемане на методиките и правилата, действащи през 2012 година.

Националният съвет на БЛС взе решение протестните действия на медицинската общност да продължат до окончателното изпълнение на горните искания. Конкретните форми на протеста ще бъдат уточнени и оповестени допълнително, заявяват от БЛС.