/ iStock/Getty Images
32 000 кандидатстват за обезщетения в среден размер от 650 лв.
От началото на извънредното положение до днес 61 644 са лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет. 

32 041 са подали заявления за парично обезщетение за безработица, а 9 830 са намерили работа от началото на извънредното положение до момента. Отпуснатите средства за обезщетения към момента са 15 404 лева, като средният им размер е 650 лева.

Средно дневно в бюрата по труда обслужват около 4000 души. Броят на хората, които използват електронни услуги в системата на труда обаче е под 3%. “Тази сутрин говорихме с Младен Маринов, ще бъдат изпратени служители на МВР да помогнат за опазването на реда по опашките“, каза Сачева, която отново обясни, че всички документи до бюрата по труда електронно или по пощата. Всички документи могат да бъдат свалени от страницата на Агенцията по заетостта.

Работниците в неплатен отпуск биха могли да работят на втори трудов договор и да бъдат наемани от друг работодател, не е нужно разрешение.

Всички, които се включат в селското стопанство, могат да получават както своите обезщетения, така и парите за труда си в селското стопанство.

Очаква се на 14 април да започне изплащането на средства по мярката 60/40.
До края на вчерашния ден са подадени 873 заявления, като това обхваща 12 455 работници и служители. Фирмите, които са пожелали да се възползват от антикризисния инструмент, са предимно малки и микропредприятия. Сред тях има заведения за бързо хранене и цехове за изработка на мебели.

Според социалния министър държавата ще поеме 60 % от осигурителния доход на работника и осигуровките върху 60-те процента, които по принцип са за сметка на работодателя.