Асен Василев
Асен Василев / БТА
Основните акценти в актуализацията на бюджета са свързани с антикризисните мерки. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при представянето на първо четене на законопроекта за промени в Закона за държавния бюджет за 2020 г.

Вчера депутатите приеха актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за тази година.

„Войната в Украйна постави редица предизвикателства пред икономиките и на Европейския съюз, и на света като цяло“, каза Василев. По думите му създалата се ситуация е довела до несигурност в енергийните доставки и увеличаване на цените.

Пътните строители: Държавата ни дължи още около 1.7 млрд. лева

Министър Василев обясни, че от една страна промените целят да се подпомогнат доходите на хората и фирмите, от друга - мерките са свързани с намаляване на данъчни и акцизни ставки. Той изброи намаляването на данък добавена стойност на хляба, компенсацията от 25 стотинки за всеки литър бензин, пропан бутан, метан и дизел за гражданите. Василев каза, че има увеличени средства за подпомагане на селскостопанските производители с цел да се намали увеличението на цените при по-високите разходи, които те имат.

Василев пред депутатите: Ще продължим да ви пречим

Министърът припомни, че вчера парламентът е гласувал на първо четене актуализацията на бюджета на ДОО, като по този начин е приел увеличението на пенсиите. Това увеличение има нужда от трансфер от държавния бюджет, уточни той.
БТА