Аню Ангелов: Руските самолети не навлизат във въздушното ни пространство
Аню Ангелов: Руските самолети не навлизат във въздушното ни пространство / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Руските самолети не навлизат в българското въздушно пространство, а летят покрай границата. Това каза в интервю за Нова телевизия генерал лейтенант от резерва Аню Ангелов - министър на отбраната в кабинета на ГЕРБ, коментирайки зачестилите полети на руски разузнавателни самолети, заради което българските изтребители, които дежурят по охраната на въздушното ни пространство, са вдигани в пъти по-често през последните месеци.

„Увеличени са значително, но такива случаи имаше през 2012 и 2013 година и също предизвикаха вдигане във въздуха на нашите дежурни изтребители. Но сега са зачестили", добави Ангелов.

По думите му руките самолети могат да снемат какво се извършва в континенталния шелф на страната или в териториалното море, може да разузнават радарните инсталации по брега, както и защитата на въздушното пространство на дадена държава.

От гледна точка на доверието на българите в НАТО, на която сме член вече 10 години, според Ангелов е добре при такива ситуации организацията да показва своята решимост, че ще защитава територията на държавите.

„Никой не можа да знае до каква граница се простират имперските амбиции на президента Путин. Всичко може да се очаква. При нас може да ни спрат запасните части за МиГ-29, могат да ни спрат и газа", категоричен бе Аню Ангелов.

Според бившия военен министър МиГ-29 ще останат да служат на страната, но „трябва да се мисли за бъдещето на военновъздушните сили". По думите на Ангелов е невъзможно страната ни да закупи нови самолети, но може да се прибегне към покупката на използвани машини.

По отношение на оградата, която ще се строи по границата ни с Турция, и почти двойното увеличение на цената за строежа й, Ангелов заяви: „Сигурно има нередности".