с
с / БГНЕС
Адвокатски колегии от страната излязоха с призив за отмяна на на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Междувременно президентът Румен Радев вече сезира Конституционния съд за избора на нови съдии.

Становището е от адвокатските колегии в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян

„Призоваваме председателя на Народното събрание, президента на Република България и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд в рамките на правомощията си да заявят ясна и категорична позиция по извършения избор, който при реализирането си би опорочил по непоправим начин дейността на Конституционния съд като институция, която е последен гарант на правовия ред“, се казва още в съобщението. 


Според адвокатските колегии процедурата по избор е породила изключително голяма полемика през последните седмици, както в юридическите среди у нас, така и извън тях. Начинът на избиране на кандидатите и провелата се процедура, както и само чисто формалното спазване на законовите изисквания за заемане на длъжността, повдигнаха важни въпроси, припомнят те. 

Според адвокатските колегии кандидатурите за членове на Конституционния съд са били внесени в последния ден от установения срок, без предварително обществено обсъждане, без експертен дебат, откритост и прозрачност и без мотиви за подбора им. В хода на процедурата бяха погазени основополагащи принципи на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, които съгласно Конституцията, Народното събрание следва да спазва при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост, се посочва в становището.

Адвокатите смятат още, че отговорите на кандидатите единствено и само на предварително зададени въпроси и лишаването на присъстващите при изслушването, от възможността да поставят своите питания, предизвиква основателни съмнения относно качествата и подготовката на кандидатите. 

Насрочването на окончателното гласуване в пленарна зала по-малко от 24 часа след изслушването на кандидатите отново демонстрира чисто формалния подход към процедурата и усещането за предрешеност на избора, отбелязват от адвокатските колегии.

Според тях попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури, може да има изключително сериозни и трудно обратими последици.
С решенията си за избора на двамата кандидати за съдии беше демонстрирано недопустимо незачитане на нормите на Конституцията и на Решенията на Конституционния съд, посочват от адвокатските колегии. Те възразяват и срещу избирането на кандидатите за срок от девет години. 

В период, в който институциите у нас страдат от тежка и хронична липса на обществено доверие, ерозирането на доверието в Конституционния съд може да има непоправими последици и да доведе до пълно разрушаване на обществения договор – без който обществото на практика спира да съществува, смятат от адвокатските колегии. 
На 19 януари Народното събрание избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове на Конституционния съд (КС) от квотата на парламента. Мандатът на новите конституционни съдии да бъде девет години, приеха депутатите.
Таня Тодорова/БТА