738 заявления за щети са постъпили в община Добрич
738 заявления за щети са постъпили в община Добрич / снимка: DarikNews.bg, архив, Добрич

738 заявления за щети в жилищни имоти от наводнението в Добрич са депозирани до момента в общината, съобщиха оттам. 587 от къщите са обходени. От пострадалите семейства досега са постъпили 42 молби за настаняване в общински жилища. Шест екипа от общински служители продължават да описват пораженията.

Водоподаването вече е нормално за целия град. От РЗИ информират обаче, че остава в сила предупреждението да не се използва вода за питейно-битови нужди в Зона Добрич – Запад. Там пробите все още не отговарят на изискванията по микробиологични показатели. В останалата част от града водата е годна за пиене.

Навсякъде е възстановено ел. захранването. Почистващата фирма започна миенето по  бул. „Русия” и в района на Хуманитарна гимназия.

Районната ветеринарно–медицинска служба е в готовност да реагира при наличието на сигнали за умрели животни. Труп на коза е бил намерен под мост на ул. „Поп Богомил”. След окончателното отводняване на терена ще се проведе обход и отстраняване на евентуални животински трупове. Днес се извършва дезинфекция в района на Хуманитарна гимназия. Ще започне и обработка против гризачи в целия град.

Екипите на Пожарната са в готовност при подаване на сигнали да реагират. Оттам обясниха, че каналите продължават да връщат вода и често след отводняване на даден район се налага това да се прави отново на следващия ден.

45 военнослужещи от състава на Сухопътните войски разчистват жилищния комплекс „Югоизток”, Диагностично-консултативния център II и дерето на Суха река. който включва рилските блокове, района около бившите казарми, западна промишлена зона и квартал Рилци.