1000 души се събраха на шествието срещу агресията в Студентски град
1000 души се събраха на шествието срещу агресията в Студентски град / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Близо 1000 човека се събраха на протестно шествие срещу агресията в Студентски град. Поводът бе трагичната смърт на 20-годишния студент по фармация в медицинския университет – Стоян Балтов. Студентите се обявиха за справедлива присъда над убийците на младежа и за промяна на статуквото в Студентски град. Към шествието се присъединиха ректорът на Медицинския университет– проф. Ваньо Митев и ректорът на Софийския университет – проф. Иван Илчев.

Шествието тръгна от зала „Христо Ботев” и премина през дискотека „Амнезия”, пред която бе убит Стоян Балтов. „Потресена съм, вечерта бях в същата дискотека, половин час преди това говорих с него”, разказа момиче пред Дарик. Тя сподели още, че вече не се чувства сигурна в квартала.

„Всички студенти са стресирани от това, което се случи. Трябва да има по-крути мерки срещу тези, които убиват деца”, заяви преподавател съм във фармацевтичния факултет.

Конкретни мерки бяха внесени в община Студентска от СРОКСОЗ – Сдружението за развитие и обществен контрол на студентските общежития и столове, което бе сред организаторите на днешното шествие.

„Ако до вторник поставените искания не бъдат удовлетворени протестите, ще продължат”, каза Адриана Иванова, член на сдружението. „В случая искаме на първо място справедливо наказание за извършителите на това убийство и спешно разкриване на виновниците. Искаме да се направи преди всичко така, че това да не се повтаря никога. Защото днес е Стоян, утре може да сте вие или вашето дете”, каза още тя.

Особено тежко преживяваха случилото се колегите на Стоян от Фармацевтичния факултет. „Нашите конкретни мерки са за справедлив процес при открити врати срещу шестимата участници в побоя над Стоян. Не само на този, който са задържали в ареста. Конкретно обвинявам точно тези момчета, защото води се, че на 20 години вече са разумни същества. В същото време обвиняваме и държавата, защото, за да се стигне дотук, значи не е имало взети мерки предварително. Не искаме да живеем в държава където има закони, но няма морал”, споделиха колегите на Балтов.

 

Камери, които да обхващат периметър от 100 метра около дискотеките и денонощна охрана. Това са част от мерките, които трябва да се предприемат, за да не се повтаря случаят с пребитото до смърт момче в „Студентски град” в София. Мнението е на слушател на Дарик, който се обади на редакционните ни телефони.

В прикачения звуков файл можете да чуете какво още каза той за насилието и агресията в обществото.