Задача на енергийното министерство - да води тихо и скромно преговорите с Уестингхаус
Задача на енергийното министерство - да води тихо и скромно преговорите с Уестингхаус / снимка: БГНЕС

Компанията "Уестингхаус" е добре дошла в България като стратегически инвеститор, каза пред журналисти в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов след подписване на споразумение за промяна на договорите на НЕК с двете американски топлоцентрали.

Промяна в договорите с американските ТЕЦ-ове пести 1 млрд. лв. на НЕК

Борисов изрази надежда да  се намери начин и форма за работата на компанията у нас при условията, които българската страна иска - те да дойдат не като търговец, а като стратегически инвеститор.

Затова Министерството на енергетиката има задачата "тихо и скромно" да води преговорите с компанията, заяви премиерът по повод на възможностите "Уестингхаус" да изгради седми блок в АЕЦ "Козлодуй".

В края на март изтече споразумението с „Уестингхаус", подписано от кабинета „Орешарски", което според условията при сключването трябваше да бъде потвърдено от настоящите управляващи. Преговорите с американската компания продължават.

Борисов: Готови сме да работим с "Уестингхаус", ако те са инвеститор

Енергийният министър Теменужка Петкова и премиерът Бойко Борисов обясниха, че страната ни не може да поеме ангажимента към Уестингхаус при условията, дадени от предишния кабинет. Настоящата изпълнителна власт настоява американската компания да стане стратегически инвеститор с дял от 49 на сто.

Проектната цена на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй - около 5.3 млрд. долара

Според изчисленията на „Уестингхаус" седми блок на площадката в атомната ни централа в Козлодуй би струвал 5.3 млрд. долара, а токът от него - 75 долара за мегаватчас.

Източник: БТА