Борисов: Готови сме да работим по споразумението с Уестингхаус, ако те са инвеститор
Борисов: Готови сме да работим по споразумението с Уестингхаус, ако те са инвеститор / снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов изрази готовността на кабинета да работи по споразумението с "Уестингхаус" за седми блок в атомната ни електроцентрала, ако американската компания е инвеститор. Министър-председателят каза това в отговор на питане на народния представител Янаки Стоилов в рамките на парламентарния блиц контрол. По думите на премиера страната няма финансови възможности да бъде търговец.

Проектната цена на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй е около .3 млрд.

Вчера изтече срокът на споразумението, което беше сключено от предишното правителство с "Уестингхаус", заяви премиерът и добави: "Толкова много ядове ми създадохте с това, което абсолютно ненужно беше подписано, вече трети ден дори за общо прессъобщение не можем да се разберем".

Грийнпийс: Строежът на нов блок на АЕЦ "Козлодуй" е напълно излишен

Борисов припомни, че страната не може да вземе такъв голям заем и да се емитира нов огромен дълг от 10-15 милиарда евро или долара. Мнението на правителството е, че този проект не може да бъде препотвърден по така предложената схема и подписани споразумения от предишното или по-предишното правителство. Не можем да поемем този ангажимент, каза Борисов. Той обаче отбеляза, че компанията е добре дошла като инвеститор.

Ще се работи и по подновяване на договора със САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, каза министър-председателят. По думите му, когато това стане, депутатите ще бъдат информирани от министъра на отбраната и от премиера за постигнатите договорености.

Източник: БТА