Връщаме до 14 дни онлайн покупки, без да плащаме разноските
Връщаме до 14 дни онлайн покупки, без да плащаме разноските / Thinkstock/Getty Images
Връщаме до 14 дни онлайн покупки, без да плащаме разноските
73051
Връщаме до 14 дни онлайн покупки, без да плащаме разноските
  • Връщаме до 14 дни онлайн покупки, без да плащаме разноските

В 14-дневен срок имаме право да се откажем от онлайн покупка и то без да плащаме разноските по връщането й.

Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев. Той обясни, че сроковете все още не са приети в българското законодателство, но вече действа европейската директива в тази област, която е по-силна от текстовете в националните закони.

В рамките на две седмици от получаването на стоката, купена по интернет, имаме право да я върнем, обясни Веселин Златев:

„При това без да ни се търсят разноски. Този 14-дневен срок започва да тече от датата на получаване на пратката".

Текстовете са разписани в директива за защита на потребителите, но страната ни вече закъснява седем месеца с въвеждането й националното законодателство.

„Няма как да бъде приета тази Директива за правата на потребителите сега, защото тя трябва първо да мине най-малко през двете комисии в парламента - икономическа и правна, да мине на първо четене, после на второ, аключително в зала. Така че срокът, който виждам като реален за приемането на тази директива, вероятно е в края на септември - началото на октомври. Но това не означава, че вие като потребител не можете да върнете продукта. Защото когато има противоречие между европейските норми и българския закон, се прилагат европейските норми. Ние сме част от 500-милионна Европа", добави Златев.

Жалба до Комисията за защита на потребителите може да се направи онлайн на страницата на комисията или на телефон 0700 111 220700 111 22.