Вещаят Великденската трапеза да ни излезе с 15-20% по-солена
Вещаят Великденската трапеза да ни излезе с 15-20% по-солена / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Вещаят Великденската трапеза да ни излезе с 15-20% по-солена
51205
Вещаят Великденската трапеза да ни излезе с 15-20% по-солена
  • Вещаят Великденската трапеза да ни излезе с 15-20% по-солена

С около 15-20 % повече пари ще дадем при великденското пазаруване спрямо миналата година. Това прогнозира пред Дарик председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. По думите му вече стремглавото увеличение на цената на яйцата е овладяно, но вероятно ще има скок на брашното и олиото. При захарта засега се наблюдава минимално поевтиняване.

„Криворазбраната пазарна икономика и логика най-вече на нашите търговци е обоснована от това пък, че правят много слаби обороти в нормално време, когато няма празници. И наистина се наблюдава тази аномалия, че наближат ли празници, започват много интересно и странно да скачат цените точно на тези продукти, които се търсят за определения празник", каза Стойчев. Експертът допълни, че колкото и да е неприятно да звучи за потребителите, ако статистически се погледне цялата кошница за празника, тазгодишният Великден ще е с 15-20 процента по-скъп. Той си пожела прогнозата му да не се сбъдне.

При агнешкото пък, което е основното ястие за Гергьовден, вече се наблюдава повишение на цените спрямо миналата година, като към момента ръстът е със 7 на сто спрямо същия период на миналата година. Стойчев изрази надежда, че българите ще могат да ядат агнешко на нормална цена, тъй като по думите му гърците няма да купуват агнешко в такъв обем, както предишни години.