Ударът от гръцки превантивен данък върху българския бизнес би бил 1.5 млрд. лв.
Ударът от гръцки превантивен данък върху българския бизнес би бил 1.5 млрд. лв. / снимка: БГНЕС
Ударът от гръцки превантивен данък върху българския бизнес би бил 1.5 млрд. лв.
79075
Ударът от гръцки превантивен данък върху българския бизнес би бил 1.5 млрд. лв.
  • Ударът от гръцки превантивен данък върху българския бизнес би бил 1.5 млрд. лв.

България ще се бори по дипломатически път с потенциални загуби от 1.5 милиард лева за бизнеса. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на финансите Кирил Ананиев по повод въвеждането на гръцкия превантивен корпоративен данък от 26%. Той обясни, че процедурните правила не са подготвени и законът не е влязъл в сила и затова не може с точност да се каже какви ще са загубите за страната ни. Ананиев обаче заяви, че с 26% данък при стокооборот от 2.8 милиарда евро удържаното излиза на малко под 800 милиона евро или 1.5 млрд. лева.

Вицепремиерът Меглена Кунева коментира, че няма сигнал за окончателно решение да се приложат тези текстове. „Българският президент е поздравил гръцкия президент, което е прието добре, имало е телефонен разговор и смятам, че в тези разговори е хубаво да се повдига темата без мнение. Аз мога да го направя по време на съвета на ЕС по общи въпроси, министър Митов ще го направи на Съвета на ЕС по външни работи, министърът на финансите на ЕКОФИН и така нататък. Мисълта ми е да не загърбваме дипломацията, когато нещата могат да се постигнат през нея", каза Кунева.

Румен Гечев от БСП обясни, че са излишни очакванията за много активно съдействие само заради това, че данъците в България са по-ниски. „Правилно беше казано и от вицепремиера Кунева: Не се надявайте, че Европейската комисия ще има някакво различно мнение и ще работи срещу Гърция. Връщам се от Брюксел, миналата седмица Пиер Московиси (еврокомисарят по икономическите въпроси - бел. ред.) каза, че продължават политиката на предходната Европейска комисия за хармонизация на фискалната политика. Политиката на Брюксел е за изравняване на данъците. Никаква надежда тук не хранете. Втората причина Брюксел да затваря очи в полза на Гърция ще бъде, че ако Гърция не си осигури други източници, в това число и „жертви" като България, защо трябва Европейската централна банка да попълва бюджета на Гърция. Ще трябва немските и френските банки да попълват. Познайте други път кой ще попълва? Дали ще останат страни като България или те ще се бръкнат в джоба", попита Гечев.

Заместник-министърът на финансите обясни, че ако не се постигнат резултати по дипломатичен път, последващите действия ще бъдат чрез Съда в Люксембург.