Туристическите нощувки генерирали близо милиард лева приходи
Туристическите нощувки генерирали близо милиард лева приходи / снимка: БГНЕС
Туристическите нощувки генерирали близо милиард лева приходи
78010
Туристическите нощувки генерирали близо милиард лева приходи
  • Туристическите нощувки генерирали близо милиард лева приходи

Близо 1 милиард лева са приходите от туризъм за 2014 година, каза ресорният министър Николина Ангелкова. Броят нощувки за изминалата година е около 22 милиона, като 3/4 от тях са направени от български туристи. Една от задачите на министерството за 2015 година е да се намерят механизми за компенсиране на спада на руски и украински туристи у нас.

Резултатите, които туристическият бранш отчита за 2014 година, показват, че страната ни успява да се развива въпреки икономическата обстановка, каза министър Ангелкова.

През декември миналата година броят на местата за настаняване се е увеличил със 7 процента, като за този период са регистрирани 700 000 нощувки, а приходите от тях са близо 35 млн. лв. Ако прибавим и другите предварителни данни за 2014-а, то през миналата година са реализирани близо 22 млн. нощувки, което пък означава близо милиард лева приходи от тях, отчете министърът.

От министерството си поставят цел да стимулират вътрешния туризъм и почивките на българи у нас. Вече се предприемат и мерки за привличане на руски и украински туристи в условията на спад заради геополитическата обстановка.

„Това, което сме направили и бише най-важно, е облекчаване на визовия режим в рамките на възможното за българското и европейското законодателство, включително правим реклама по всички региони на територията на Руската федерация, които са заявили интерес, и те не са никак малко", каза Ангелкова.

За да се компенсира спадът на туристи от Русия и Украйна, са засилени рекламите на България на други традиционни пазари като Германия, Великобритания и скандинавските страни.