Трайчо Трайков: За нищо не съжалявам
Трайчо Трайков: За нищо не съжалявам / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Трайчо Трайков: За нищо не съжалявам
51537
Трайчо Трайков: За нищо не съжалявам
Трайчо Трайков за проучването за терминал за втечнен газ в Гърция
  • Трайчо Трайков: За нищо не съжалявам
  • Трайчо Трайков за проучването за терминал за втечнен газ в Гърция

На прощаване в икономическото министерство, Трайчо Трайков заяви, че за нищо не съжалява в работата си. След две години и осем месеца управление на мегаминистерство на икономиката, енергетиката и туризма Трайков бе категоричен, че е той и екипът му са постигнали много неща, част от които не могат да бъдат видяни от обществото. Той обаче отказа категорично да отговаря на въпроси за АЕЦ „Белене".

„Не съжалявам за нищо, защото дадох всичките си сили според своите възможности и тези на хората от екипа ми, на които благодаря, които ми повярваха, работиха дълги часове по същия начин както и аз. Така че това, което сме постигнали, е това, което е възможно да бъде постигнато", каза Трайчо Трайков.

Той бе категоричен, че оттук нататък министерството ще надгражда вече постигнатото от неговия екип. „Когато ти си направил нещо, следващия след теб може да използва твоя опит, но и да даде това, което той има повече като възможности", коментира Трайков.

И въпреки първоначалната си нагласа да не прави официални изявления, министър Трайков реши да сподели и поредния, по думите му, успех на министерството - подписан меморандум за предпроектни проучвания за терминал за втечнен газ в Гърция. Меморандумът от страна на България е подписан в Атина от шефа на Българския енергиен холдинг. Терминалът трябва да бъде регионален проект за страните от Югоизточна Европа. Освен Гърция и България към него вероятно ще се включат Румъния, Сърбия, Македония, каза Трайков. По думите му съоръжението допълнително ще „осмисли българско-гръцката връзка", на първо време чрез внос на катарски и алжирски газ, а по думите му след не много години се очаква да започне доставката на втечнен газ от новооткритите находища в Средиземно море между Кипър и Израел.

На 21 март Трайчо Трайков ще бъде официално освободен от поста си министър на икономиката, енергетиката и туризма. На поста ще го смени досегашният му заместник Делян Добрев.