След анализ на приходите ще намаляват осигуровките
След анализ на приходите ще намаляват осигуровките / netinfo

Варианти за намалението на осигурителната тежест ще се търсят след анализ на преизпълнението на бюджета за първите шест месеца на годината. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на финансите Пламен Орешарски. За да не се постави под съмнение изпълнението на бюджета, ще се търсят компенсиращи мерки, които ще се приложат задно с намаляването на осигуровките.

Преизпълнението на приходите за първите шест месеца на годината е 18,5 процента в сравнение със същия период на 2006 година. Резултатите са най-доброто постижение за приходните администрации през последните години.

Пламен Орешарски обясни, че в сравнение със заложеното в Бюджет 2007 преизпълнението е едва 2,4 на сто. Според него това означава, че преизпълнението за първото полугодие е планирано, а не извънредно, което да позволи допълнителни бюджетни разходи или намаление на приходните ставки.

Министърът на финансите допълни, че обикновено през втората половина на годината бюджетните разходи са по-високи, тъй като пенсиите и заплатите в държавния сектор ще бъдат повишени. Очаква се към 31 декември дефицитът по текущата сметка да надхвърли 16-те процента от миналата година и затова трябва да се работи за излишък от 2 на сто, което е 1 230000000 лева.

Натрупаният бюджетен излишък се дължи на стриктния контрол върху разходите, а не толкова върху преизпълнението на приходите, уточни Орешарски.