Щонов: Работещите с НЕК компании да плащат първо на работниците
Щонов: Работещите с НЕК компании да плащат първо на работниците / снимка: БГНЕС
Щонов: Работещите с НЕК компании да плащат първо на работниците
75091
Щонов: Работещите с НЕК компании да плащат първо на работниците
  • Щонов: Работещите с НЕК компании да плащат първо на работниците

Компаниите, работещи с НЕК, първо да плащат на работниците си, а след това да се разплащат с банките и доставчиците. За това настоя по време на дискусия за сектор Енергетика служебният министър на икономиката Васил Щонов. По думите му топлофикациите първо плащат на себе си, после на банките, после на доставчиците за газ и когато им свършат парите, изкарват служителите си на протест.

Служебният икономически министър обясни, че 360 млн. лева се губят в електроенергетиката за първите шест месеца на тази година. "За следващите дванадесет месеца дупката се увеличава. Защо се увеличава? Защото пазарът се либерализира и се свива регулираният пазар. Колкото повече се свива регулираният пазар, толкова повече се увеличава делът на източниците със задължително изкупуване - ВЕИ и американските централи, и съответно средната цена, на която НЕК купува електроенергията се увеличава", каза Щонов. По думите му, ако не се вземат мерки, след година дупката ще стане още по-голяма, ще стане 1.1 млрд., а следващата година ще бъде 1.3 млрд., защото регулираният пазар ще продължава да се свива.

Министърът изчисли, че 1/5 от дефицита в НЕК ще бъде покрита с увеличението на тока от 1 октомври. "Останалите ще дойдат от предоговарянето с правна стойност на тези договори, тоест ние разпределяме тежестта спрямо всичките участници в пазара и това е неща, което аз се надявам следващото правителство да продължи, защото друг път няма", категоричен е Щонов.

Служебният министър коментира и АЕЦ Белене. По думите му ако Белене е била построена, в момента с двата си реактора тя щеше да произвежда 15 тераватчаса годишно или страната ни щеше да произвежда общо 65 тераватчаса за година, а да консумира 30 тераватчаса. "Няма държава, която да изнася повече електроенергия, отколкото консумира вътрешно", каза той.

По думите на Щонов блоковете пети и шести на АЕЦ „Козлодуй", чийто срок на експлоатация трябва да бъде удължен, са приоритет номер едно за правителството.