Япония - половин година след бедствието
Япония - половин година след бедствието / снимка: Reuters

Измина половин година от деня на разрушителното земетресение и последвалото опустошително цунами в Япония. В много градове и райони на страната имаше церемонии в памет на жертвите на стихийното бедствие, предават осведомителните агенции.

В дванадесет префектури стихията уби 15 870 човека. Повече 90% от тях станаха жертва на гигантската приливна вълна. За безследно изчезнали се водят 4086 души. Най-силно от бедствието пострада префектура Мияги, където загинаха 9450 души.

Земетресението и цунами на 11 март нанесоха на японската икономика, транспорта и инфраструктурата щети за 16,9 трилиона йени (приблизително 215 милиарда долара), като в тях не са включени загубите от аварията на АЕЦ "Фукушима 1".

За шест месеца в пострадалите райони почти напълно са възстановени пътищата, ж.п. линиите и самолетните връзки. Постепенно се възстановява рибната промишленост. Помощ продължава да постъпва от всички райони на страната.

Според допитване, направено от агенция Киодо, 94% от японските префектури са оказали и продължават да оказват финансова помощ, 90% изпращат в пострадалите райони хуманитарна помощ, а 81% са командировали свои сътрудници.

Продължава и доброволческото движение. Особено много хора пристигат да помагат в почивните дни и празниците. Те работят за разчистване на развалините, а също помагат на местните жители да приведат в ред оцелелите, но наводнени от цунами домове, изхвърляйки наносите и глината, отбелязва БГНЕС.

Продължава работата по ликвидирането на аварията на АЕЦ "Фукушима 1". В три реактора се извършва процес на охлаждане, като на два от тях температурата е паднала под 100 градуса. Над реакторите започна изграждането на защитен купол, който да предотврати изтичането на радиация.