Яценюк: На Украйна е нужен план Маршал за възстановяване на икономиката
Яценюк: На Украйна е нужен план Маршал за възстановяване на икономиката / снимка: БГНЕС

Необходимо е Украйна да разработи и изпълни свой "план Маршал" с ЕС за възстановяването на икономиката на страната, заяви украинският премиер Арсений Яценюк на Международна конференция в подкрепа на Украйна, съобщи ТАСС.

Наистина ни е нужен план Маршал, отбеляза Яценюк. Той очерта перспективните сфери на взаимодействие на Украйна и ЕС, сред които са енергийният сектор, селското стопанство и сферата на образованието.

Министърът на гражданството и имиграцията на Канада Крис Александър съобщи на конференцията, че канадското правителство е отпуснало хуманитарна помощ на Украйна, възлизаща на 50 милиона долара.

САЩ също обявиха продължаване на финансовата подкрепа за Украйна.

Днес даваме още 18 милиона долара хуманитарна помощ на Украйна. Като цяло сме осигурили 450 милиона долара от началото на кризата в Украйна и още 1 милиард долара кредитни гаранции, заяви в телемост вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън. По думите му към тази сума могат да бъдат прибавени още 2 милиарда долара, ако Киев продължи по пътя на реформите.

По-рано днес украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че на донорската конференция са се събрали "500 гости от 50 страни".

В конференцията участват също президентът Петро Порошенко, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, еврокомисарите по енергетиката Марош Шевчович, за регионалната политика и европейската интеграция Йоханес Хан и латвийската министър-председателка Лаймдота Страуюма.

Източник: БТА