Пътните ремонти след пороите ще струват 12-15 млн. лв.
Пътните ремонти след пороите ще струват 12-15 млн. лв. / снимка: БГНЕС
Пътните ремонти след пороите ще струват 12-15 млн. лв.
73366
Пътните ремонти след пороите ще струват 12-15 млн. лв.
  • Пътните ремонти след пороите ще струват 12-15 млн. лв.

Между 12 и 15 милиона лева ще струва отстраняването на щетите по републиканската пътна мрежа вследствие на наводненията каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Точната сума, която ще бъде необходима ще стане ясна до края на седмицата. Терзиева коментира и положението с Фонда за жилищно обновяване, който се управлява от Корпоративна търговска банка. Според нея към момента работата на фонда не е застрашена.

Всички пътища, засегнати от наводненията, са проходими, с изключение на Прохода на Републиката, който ще бъде ремонтиран до края на юли коментира Десислава Терзиева. Тя уточни и какви са прогнозните средства, нужни за ремонти в засегнатите области: "За възстановяване на Хаинбоаз са необходими 1,5 млн. лв. от Комисията за бедствия и аварии. Общо за Велико Търново се необходими още около 5 млн. лв. Общо за Габрово са необходими 1,5 млн лв. за пътя Трявна-Дряново, който е в лошо състояние. За Добрич и Варна - 1.5 млн. лв."

Засега общо ремонтите, които трябва да се направят заради наводненията, ще струват на държавата и са предвидени между 12 и 15 млн. лв.

Терзиева уточни, че тези средства би трябвало да дойдат от Комисията за бедствия и аварии. По отношение на Фонда за жилищно обновяване, който се управлява от Корпоративна търговска банка, министър Терзиева коментира, че случващото се в банката не би трябвало да се отрази върху санирането на сградите и да се стигне до провал на проекта.

"Нашето министерство има сключен договор с КТБ за управление на фонда и ще предприеме всички действия в рамките на закона за осигуряване на ефективното изпълнение за задълженията на КТБ по сключените договори. На този етап нямаме притеснения, защото в момента вървят търговете за строително-мантажни работи, които ще приключат в края на юли, а на 21 юли КТБ ще отвори и ще може да се оперира със средствата. Така че на този етап аз лично и колегите експерти нямаме притеснения", увери министърът.

Министърът уточни, че ако има някакъв проблем с фонда собствениците на жилищни сгради ще бъдат надлежно уведомени.