Пускат лифтове на Витоша от 1 август, ски сезонът бил под въпрос
Пускат лифтове на Витоша от 1 август, ски сезонът бил под въпрос / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Пускат лифтове на Витоша от 1 август, ски сезонът бил под въпрос
55602
Пускат лифтове на Витоша от 1 август, ски сезонът бил под въпрос
  • Пускат лифтове на Витоша от 1 август, ски сезонът бил под въпрос

Бъдещето на ски-зона Алеко остава неясно. Това обясниха представители на инвеститора „Витоша ски", който е собственик на съоръженията и лифтовете на Витоша. От 1 август ще заработят само два от общо 9 лифта, които стопанисва фирмата инвеститор. Двете линии, които тръгват до два дни са "Симеоново- Алеко", и "Драгалевци - Кулите". Под въпрос остава и ски сезонът. Според „Витоша ски" след приемането на Закона за горите през април миналата година на Витоша към днешна дата писти няма. „Има поляни и ливади, по които може да се карат ски, но самите терени не са обособени и няма законовото право да се определят като писти", обясни Петър Петров, представител на дружеството.

На практика ски писти на Витоша няма, защото новият закон за горите определи, че ако има писта, тя се изключва от горския фонд, обясни Петров. Той допълни, че остава под въпрос ски сезонът тази година. „Под въпрос не защото ние няма да работим, Витоша ски ще работи през настоящия сезон, но под въпрос е затова, защото на Витоша няма ски писти. Затова алармираме сега и се обръщаме към отговорните институции, нека да бъдат взети мерки. И тези терени, върху които на Витоша по традиция се карат ски, да бъдат изключени от горския фонд. Едва тогава нека държавата да направи съответния търг, както изисква Законът за горите и ние сме готови и с удоволствие ще участваме на организираните търгове. Но ако това не бъде направено, не се сърдете на нас", каза представителят на Витоша ски.

На практика след два дни лифтовете ще бъдат пуснати и всеки, който желае, ще може да се качи до Алеко, но падне ли първият подходящ за зимни спортове сняг пистите няма да бъдат почистени и подготвени за пускане.

Междувременно от „Витоша ски" обявиха, че имат подготвен инвестиционен план за модернизиране на пистите и лифтовете на стойност 70 млн. евро., „но това няма да се случи, преди да се промени условието в закона за горите теренът да се взема на концесия за 30, вместо за 20 години", уточни Радослав Пеев, също представител на фирмата инвеститор. „Един лифт сам по себе си не може да бъде изплатен никога и да се самоиздържа. Тоест целият курорт върви заедно - ски училища, ресторанти, лифтове", коментира той.


От „Витоша ски" заявиха категорично, че промените в приетия в средата на миналата седмица Закон за горите не ги удовлетворяват. Според представителите на фирмата инвеститор промяната в частта, която ограничава правата им за срок от 20 години, е противоконституционна. От дружеството обясниха, че правото им на строеж е безсрочно и
ограничаването му с 20-годишен срок води до отнемане на права. От фирмата уточниха, че ще сезират ЕК, която била „чувствителна по отношение на посегателството върху частната собственост, особено извършено от държава член на ЕС в 21 век".